VIDEO Alternativă modernă la radioterapia clasică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentul cu CyberKnife nu iradiază şi ţesuturile sănătoase din jurul tumorilor, aşa cum se întâmplă în cazul terapiilor convenţionale.  Bolnavii care optează pentru radioterapia modernă fac mult mai puţine şedinţe de tratament decât dacă ar recurge la terapia clasică.

Cu ajutorul tehnologiei CyberKnife, tumorile canceroase sau necanceroase sunt distruse prin iradiere, ca şi în cadrul radioterapiei clasice, dar cu o mai mare precizie. Aparatul modern de radioterapie este compus dintr-un braţ robotizat, mobil, care emite raze X de înaltă energie, şi dintr-un computer cu ajutorul căruia este coordonat şi care deţine un sistem imagistic ce localizează tumoarea. „Tratamentul se efectuează cu energii înalte, eliberate de o sursă de energie cu raze X, cu şase grade de libertate, situată pe braţul unui robot ce permite localizarea micrometrică a tumorii", explică medicul primar oncolog Dana Stănculeanu de la Institutul Oncologic din Bucureşti.

Braţul aparatului emite doze mici de radiaţii, dar acestea sunt distribuite într-un număr mare de fascicule, care intră în corp prin mai multe unghiuri. Datorită faptului că dozele de radiaţii X care intră prin piele sunt reduse, ele nu afectează ţesuturile sănătoase din apropierea tumorii. Acesta este un mare avantaj, dacă luăm în calcul faptul că radioterapia clasică iradiază în aceeaşi măsură ţesutul canceros şi pe cel sănătos, ceea ce provoacă o serie de efecte secundare. Reacţiile adverse merg de la o simplă roşeaţă a pielii şi până la un risc mai mare de a dezvolta alte tumori după mai mulţi ani sau la întârzieri de creştere în cazul copiilor.

Distruge tumorile inoperabile

Fasciculul de radiaţie care ţinteşte formaţiunea tumorală are o precizie foarte mare. Computerul urmăreşte chiar mişcările bolnavului în timpul procedurii şi apoi direcţionează radiaţiile ţinând cont de acestea. Datorită acestei precizii mari, sistemul robotic poate fi utilizat şi în tratamentul formaţiunilor inaccesibile radioterapiei clasice.

De asemenea, CyberKnife poate distruge tumorile care nu pot fi extirpate pe cale chirurgicală, fiind deci o formă de radioterapie şi de radiochirurgie într-un singur aparat. Însă acestea nu sunt singurele indicaţii. Procedura modernă poate fi o soluţie salvatoare în toate cazurile în care este recomandată radioterapia clasică.

„Principalele indicaţii ale acestui tratament sunt tumorile primare sau secundare ale creierului, tumorile coloanei vertebrale, ale măduvei spinării, tumorile cu originea în ţesuturile moi (plămâni, ficat, pancreas, rinichi), neurinoamele acustice (tumori la nivelul aparatului auditiv), tumori reziduale sau recidivate, malformaţiile arteriovenoase şi nevralgia de trigemen", spune dr. Dana Stănculeanu. Fiecare caz este evaluat de către o echipă interdisciplinară, formată din medici oncologi şi radiologi, pentru a stabili dacă bolnavul respectiv poate beneficia de acest tratament.

Necesită mai puţine şedinţe de iradiere

În timpul procedurii, bolnavul stă întins pe un pat special, iar braţul aparatului se mişcă în jurul său, iradiind tumoarea din diferite unghiuri. În funcţie de tipul, de localizarea şi de mărimea tumorii, o şedinţă poate dura între 30 şi 90 de minute.

În cele mai multe cazuri sunt necesare mai multe şedinţe de radioterapie, însă, de regulă, nu mai mult de cinci. De aceea, ea este realizată în ambulatoriu şi persoana în cauză poate reveni la activităţile obişnuite într-un timp scurt. În cazul radioterapiei clasice, o tumoare este iradiată în 30-40 de şedinţe şi, de multe ori, bolnavul se internează în spital.

Procedura nu este decontată

Sistemul robotic CyberKnife nu există la noi, dar un număr mare de ţări europene deţin tehnologia: Grecia, Germania, Italia, Polonia, Cehia, Belgia, Spania, Turcia, Rusia, Elveţia, Austria şi Anglia. Spre deosebire de radioterapia clasică, procedura modernă nu este decontată prin asigurările de sănătate. Preţuri mai avantajoase sunt în clinicile din Turcia, unde merg deja tot mai mulţi români.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite