Algocalminul poate da complicaţii grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi cazurile de tulburări sanguine date de metamizol sunt rare, eliberarea sa pe bază de reţetă va fi impusă de Agenţia Naţională a Medicamentului. În momentul de faţă, este unul dintre cele mai folosite tratamente antidurere la noi în ţară, arată statisticile.

Medicamentele pe bază de metamizol, cum este algocalminul, sunt interzise în multe state ale lumii: în Suedia din 1974, în SUA din 1977 şi, în ultimii 30 de ani, a mai fost interzis în alte 30 de ţări, printre care Japonia, Australia, Iran şi unele state din Uniunea Europeană. În unele dintre aceste ţări, metamizolul mai este utilizat ocazional, în tratarea durerilor la animale.

La noi în ţară, algocalminul este încă eliberat fără reţetă, însă Agenţia Naţională a Medicamentului şi-a luat angajamentul de a modifica statutul acestui tratament în următoarele şase luni, transformându-l în medicament care se eliberează doar pe bază de prescripţie medicală.

Are o varietate de indicaţii

Principala indicaţie a algocalminului este de combatere a durerilor de orice tip, de la cefalee, nevralgii, dureri de spate, determinate de pietrele la rinichi până la cele apărute în urma unei intervenţii chirurgicale. De asemenea, metamizolul mai este utilizat şi pentru efectul său de scădere a temperaturii corpului, în caz de febră.
De fapt, în cadrul unui studiu internaţional efectuat pe 555 de copii s-a constatat că, în cazul metamizolului, se înregistrează o reducere a febrei mai mare decât în cazul paracetamolului sau ibuprofenului, alte două antipiretice utilizate frecvent.

De ce nu trebuie luat după ureche

Încă din anii 1970, oamenii de ştiinţă au scos la iveală că administrarea frecventă şi la întâmplare a algocalminului, fără recomandarea unui medic, poate duce la apariţia unei tulburări grave de sânge.

„Este vorba despre agranulocitoză, cea mai gravă complicaţie dată de administrarea repetată timp îndelungat a metamizolului. Aceasta este o boală letală ce apare pe fondul scăderii nivelului de granulocite (globule albe) din sânge", atrage atenţia profesorul doctor Ioan Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Tulburările sanguine nu sunt însă singurele riscuri la care se expun persoanele care iau algocalmin la cea mai mică durere, şi nici cele mai frecvente. „Tratamentul prelungit cu algocalmin poate da reacţii alergice. Poate fi vorba despre bronhospasme, dar medicamentul poate declanşa şi crize de astm", precizează prof. dr. Ioan Fulga.

În ce tratamente se găseşte metamizolul

- analgin 500 mg, comprimate;
- fabocalm comprimate;
- centralgin 500 mg, comprimate;
- metamizol-farmacom 500 mg, comprimate;
- supozitoare novocalmin şi quarelin;
- algiotop comprimate;
- algoblock comprimate;
- algoremin comprimate;
- algozone comprimate,
- sintocalmin comprimate;
- supozitoare sintocalmin, novocalmin 300 mg.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite