Alergiile se întorc odată cu toamna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alergiile se întorc odată cu toamna
Alergiile se întorc odată cu toamna

Polenul florilor şi bacteriile care se înmulţesc din cauza umezelii dau bătăi de cap alergicilor . Medicii recomandă evitarea alergenilor şi utilizarea unei truse de urgenţă care să conţină medicamentele indicate pentru controlarea alergiilor acute.

Specialiştii explică apariţia alergiilor prin faptul că sistemul imunitar al anumitor persoane „confundă“ substanţe comune, care nu sunt periculoase pentru organism, cu unele dăunătoare.

În consecinţă, organismul reacţionează exagerat, printr-o serie variată de simptome: de la strănut, prurit, respiraţie grea şi zgomotoasă, tuse, erupţii pe piele până la şoc anafilactic, ce le poate ameninţa viaţa.

Prevenţia, în funcţie de alergen

Ca să ştim cum putem preveni exacerbările bolilor alergice sau „crizele alergice“, trebuie să ştim tipul de alergen şi reacţiile pe care ni le produce.

În cazul alergiilor provocate de agenţi alergeni cu care vă întâlniţi controlat, de exemplu un medicament, un aliment, soluţia este relativ simplă: evitaţi respectivele alimente şi substanţe şi în acest fel nu se va mai produce reacţia alegică.

Dar, pentru că unele substanţe se găsesc în amestecuri, iar accidentele, ca de pildă, înţepăturile de insecte, sunt neprevăzute, unele episoade alergice nu pot fi prevenite.

„Pacienţii cu alergii trebuie să primească de la alergolog sfaturi pentru a evita în mod cât mai eficient contactul cu alergenii şi trebuie să aibă permanent asupra lor o trusă de urgenţă ce conţine medicamentele necesare pentru a controla episodul alergic acut”, explică medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia“ din Bucureşti.

Evitaţi parcurile şi plimbările lungi

Cel mai dificil de evitat sunt alergenii care pot fi inhalaţi. Polenul florilor de toamnă, precum şi mucegaiurile puse în circulaţie de vânt impun bolnavilor să evite plimbările în parc, picnicurile şi, de asemenea, să nu petreacă mult timp afară, în zilele cu vânt.

Persoanele alergice la mucegaiuri ar trebui să se ferească de umiditate şi să menţină curate toate suprafeţele pe care se poate depune praf.

Există risc de şoc anafilactic

Manifestările alergice creează disconfort şi afectează calitatea vieţii pacienţilor. De aceea, prevenirea lor este necesară. „Riscurile apariţiei unor crize alergice severe de tipul şocului anafilactic, acceselor de astm bronşic sau senzaţiei de sufocare pot fi evitate prin respectarea măsurilor de prevenire“, explică alergologul Camelia Berghea.

„În caz de criză alergică, medicaţia de urgenţă presupune administrarea de antihistaminice şi de corticosteroizi în formă orală sau injectabilă, de bronhodilatatoare care au efect imediat sau de adrenalină, prima opţiune în caz de şoc anafilactic“, mai spune specialistul. Totuşi, tratamentul depinde de tipul manifestărilor alergice şi se stabileşte, în fiecare caz, de către medic.

image

Riscurile apariţiei unor crize alergice severe de tipul şocului anafilactic, acceselor de astm bronşic sau senzaţiei de sufocare pot fi evitate prin prevenţie

image


Camelia Bereghea
medic prima alergolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite