Alergiile scad notele la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele slabe obţinute de unii liceeni la bacalaureat nu sunt neapărat rezultatul unei proaste pregătiri. Acestea sunt legate şi de alergiile respiratorii de care suferă unii adolescenţi, susţin cercetătorii francezi.

Specialiştii din cadrul Comitetului Francez de Observare a Alergiilor (CFOA), împreună cu Federaţia Părinţilor Elevilor şi ai Învăţământului Public (PEEP), au analizat impactul pe care alergiile respiratorii îl au asupra performanţelor şcolare ale elevilor.

Rezultatele au demonstrat că, într-adevăr, elevii care suferă de astfel de afecţiuni sunt penalizaţi din start. Astfel, cercetările au arătat că pentru unul din cinci elevi suferinzi de alergii – astm, rinite şi conjunctivite alergice – aceste afecţiuni provoacă, conform specialiştilor, „o frână în procesul lor de şcolarizare“ şi antrenează  „sentimentul de nereuşită la examene“.

Pe de altă parte, mai mult de 40% din elevii alergici au recunoscut că au avut probleme de concentrare în timpul examenelor“. Pentru 36% dintre aceştia, aceste alergii determină dificultatea de a menţine ritmul de învăţare, iar pentru 26%, dificultăţi de citire şi înţelegere a textului.

În momentul recapitulării, tinerii alergici sunt net defavorizaţi în faţa celor care nu suferă de astfel de boli. Astfel, 57% din cei suferinzi au afirmat că au probleme de somn (faţă de doar 40% din cei care nu au alergii), iar 42% suferă de lipsă de energie şi de oboseală (faţă de 30% în cazul celor neafectaţi de alergii). De asemenea, 46% au raportat senzaţii de epuizare, faţă de 29% în cazul celor sănătoşi.

Depunctaţi de sezon

Pentru a diminua acest handicap pe care elevii afectaţi de alergii îl au în faţa celor sănătoşi, specialiştii propun elaborarea unor metode de lucru diferite pentru cei afectaţi care să le permită o pregătire pe timp mai îndelungat înaintea examenelor (cum este, spre exemplu, cel mai important, cel de bacalaureat).

Este evident faptul că oxigenarea deficitară provocată de obstrucţiile nazale, tulburările de vedere provocate de conjunctivitele alergice sau oboseala cronică provocată de astmul alergic, precum şi tulburările de somn scad performanţele intelectuale ale elevilor, materializate în note mici la examene. Tocmai de aceea, specialiştii susţin adoptarea unor metode speciale dedicate acestor elevi care să eşaloneze pe o perioadă mai lungă de timp efortul necesar pregătirii pentru examene.

Pe de altă parte, elevii care susţin examenul de bacalaureat sunt defavorizaţi şi de faptul că examenele au loc în perioada de maximă activitate a alergenilor – la sfârşitul primăverii şi începutul verii.

Ce este o reacţie alergică?

În general, o reacţie alergică este un răspuns exagerat al organismului la orice stimuli consideraţi de acesta a fi un soi de „intruşi“ (alergeni). În contact cu aceştia, organismul răspunde prin eliberarea în sânge a unor substanţe (histamină şi leucotriene) care provoacă simptomele caracteristice alergiilor.

Sensibilitatea la anumiţi alergeni apare în primii ani de viaţă şi scade odată cu înaintarea în vârstă. Când alergenii sunt prezenţi în aer, cele mai frecvente simptome care apar sunt: rino-conjunctivita, secreţiile apoase şi „mâncărimile“ nasului gâtului şi ochilor, congestia nazală şi inflamaţii ale căilor aeriene, lăcrimare abundentă şi tuse.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite