Afecţiunile ochilor se pot agrava fără simptome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultul oftalmologic este obligatoriu o dată la trei ani chiar şi în lipsa unor probleme oculare, afirmă specialiştii. Unele afecţiuni ale ochilor pot fi depistate doar de medicul oftalmolog în urma unor teste amănunţite. Nediagnosticate la timp, problemele oculare pot duce la orbire.

Cele mai multe afecţiuni oculare evoluează fără niciun simptom şi, prin urmare, sunt descoperite atunci când vederea este afectată iremediabil. De aceea, consultul oftalmologic ar trebui să devină o rutină, recomandă specialiştii.

Prima consultaţie oftalmologică se face încă din prima zi de viaţă. Acesta este momentul în care o serie de afecţiuni oftalmologice pot fi depistate şi tratate cu rezultate foarte bune.

„Consultaţiile oftalmologice care se fac imediat după naştere au rolul de a înlătura suspiciunea de retinopatie de prematuritate, de cataractă sau de glaucom congenital ", explică medicul oftalmolog Andreea Ciubotaru de la Clinica Oftalmologică „Infosan".

Un nou consult la ochi trebuie să aibă loc în jurul vârstei de trei ani, iar următorul în timpul şcolii. În ceea ce priveşte adulţii, cei care în aparenţă nu au niciun fel de probleme cu vederea ar trebui să consulte totuşi medicul oftalmolog o dată la trei ani. Însă, în cazul persoanelor care au rude cu probleme oculare, sănătatea ochilor trebuie să devină o preocupare constantă.

Problemele de vedere se moştenesc

„Din punctul meu de vedere, fiecare om ar trebui să-şi verifice periodic starea de sănătate a ochilor, dar în special atunci când în familia sa există o rudă care are probleme oculare. Asta pentru că în peste 70 la sută din cazuri, problemele de vedere se moştenesc ", atrage atenţia conferenţiar doctor Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice.

Pe de altă parte, multe dintre accidentele de circulaţie se produc din cauza problemelor de vedere, atunci când nu apar pe fondul vitezei excesive, oboselii sau consumului de alcool, susţin specialiştii. „Dacă s-ar impune un consult oftalmologic şoferilor din Bucureşti, jumătate din ei nu ar mai avea voie să conducă. Deşi foarte multe persoane sunt conştiente de faptul că au probleme cu vederea, nu au nicio intenţie să ceară sfatul specialistului.

Prin urmare, aceste persoane vor ajunge, în timp, să-şi piardă vederea. În plus, au un risc mai mare de a face un accident de circulaţie", mai spune conferenţiar doctor Monica Pop.

Durerea de cap, posibil semn de boală

Deşi multe afecţiuni oculare evoluează fără simptome, există câteva semne nespecifice care pot da de ştire că la nivelul ochilor a apărut o problemă. Prin urmare, mai ales după vârsta de 40 de ani, durerea de cap şi oboseala oculară nu trebuie trecute cu vederea.

Înaintarea în vârstă este asociată cu apariţia unor afecţiuni oculare precum cataracta (cristalinul, lentila ochiului, se opacifiază şi se întăreşte, scăzând treptat acuitatea vizuală), glaucomul (pierderea progresivă a vederii periferice) sau degenerescenţa maculară (pierderea vederii asociată cu degradarea apărută odată cu vârsta).

Toate aceste afecţiuni pot fi depistate printr-un simplu control cu aparatura specifică şi prin măsurarea tensiunii intraoculare. Tensiunea intraoculară crescută presează nervul optic, iar fibrele acestuia sunt distruse ireversibil, ducând, în timp, la orbire.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite