Aerosolii vă scapă de alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aerosolii vă scapă de alergii
Aerosolii vă scapă de alergii

Un sejur de cel puţin o săptămână într-o staţiune montană şi de la malul mării ne ajută să reducem stresul şi reacţiile alergice, spun specialiştii.Aerul de la munte şi de la mare conţine mici particule de săruri care, odată inhalate, acţionează similar medicamentelor, dar sunt lipsite de efecte adverse.

Pe lângă soare, valuri, nisip şi nămoluri, staţiunile balneoclimaterice de la noi din ţară mai au un atu: calitatea superioară a aerului. Mai precis, aerul de la mare şi cel de la munte este mai puţin poluat, o săptămână în acest mediu ajutând la detoxifierea plămânilor intoxicaţi cu aerul din oraşele aglomerate.

Însă unul dintre motivele principale pentru care medicii balneoterapeuţi recomandă curele în staţiunile marine şi montane de la noi din ţară îl reprezintă aerosolii. „Aceştia reprezintă o metodă adjuvantă de tratament al alergiilor şi al astmului bronşic”, spune medicul specialist alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia” din Bucureşti.

Săruri marine pentru astmatici

Aerosolii de la mare sunt alcătuiţi din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg în larg sau pe coastă, care sunt antrenate apoi de briză. Aceste microparticule conţin în special magneziu, cloruri de sodiu, iod, bromuri şi substanţe alcaline.
Fiind încărcaţi cu sarcină electrică negativă (ioni negativi), aerosolii marini ajung din căile respiratorii aeriene direct la nivelul bronhiilor şi plămânilor, unde îşi exercită acţiunile terapeutice.

Astfel, aerosolii de la mare sunt recomandaţi în special persoanelor care suferă de alergii, având proprietatea de a reduce sensibilitatea alergică. Şi cei care au astm bronşic, în special copiii, se pot trata cu aer marin, deoarece aerosolii desfundă bronhiile şi reduc inflamaţia de la nivelul aparatului respirator.

Pentru a beneficia din plin de briza încărcată cu aerosoli, specialiştii ne recomandă să ne plimbăm pe malul mării dimineaţa, până la ora 9, când aerul este răcoros şi seara, după apusul soarelui. Zona cea mai bogată în aerosoli este o fâşie de plajă de 50-100 de metri de la locul unde se termină marea.

Uleiurile volatile tratează infecţiile

Aerosolii de la munte nu conţin sărurile minerale ale mării, dar sunt bogaţi, în schimb, în uleiuri volatile. De fapt, aerosolii montani sunt particule de polen care se combină cu uleiurile volatile provenind de la pădurile de răşinoase.

Cel mai mare nivel de aerosoli montani se găsesc în sezonul cald, când soarele puternic face ca acele de prad, pin, molid şi de larice să emane vapori ce capătă sarcină electrică. Asemenea aerosolilor marini, şi cei de la munte sunt benefici în reducerea simptomelor astmului bronşic şi alergiilor.

Însă aceştia sunt recomandaţi de specialişti şi pentru efectul lor antiinfecţios. Astfel, aerosolii montani sunt indicaţi în sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite, ba chiar şi în tuberculoză.

De asemenea, aerosolii montani sunt recunoscuţi pentru efectul lor de scădere a nivelului stresului, de atenuare a stărilor depresive şi de combatere a insomniilor.

image

Aerul mai puţin poluat şi bogat în aerosoli constituie o terapie adjuvantă în cazul astmului bronşic.

image


Dr. Camelia Berghea
medic specialist
alergologie,
spitalul „Al. Obregia”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite