Adolescentele obeze, risc de scleroză multiplă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentele obeze sunt de două ori mai predispuse riscului de a suferi de scleroză multiplă la vârsta adultă, în comparaţie cu cele care au o greutate normală, arată un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Şcoala de Sănătate Publică Harvard.

Scleroza multiplă (SM) este o boală inflamatorie cronică a sistemului nervos central, care, în timp, duce la o degradare progresivă şi ireversibilă a centrilor nervoşi.

Niciun risc în copilărie

Potrivit cercetătorilor, obezitatea creşte riscul de a suferi de scleroză multiplă, din cauză că ţesutul adipos produce o substanţă ce determină celulele sistemul imunitar să atace tecile de mielină care înconjoară fibrele nervoase. Studiul s-a realizat pe o perioadă de 40 de ani şi a cuprins un eşantion de aproximativ 240.000 de femei. În jurul vârstei de 18 de ani, voluntarelor li s-a măsurat indicele de masă corporală (IMC).

Cele aproape 600 de voluntare care au avut un indice de masă corporală cu mult peste limita normală au fost diagnosticate, la vârsta adultă, cu scleroză multiplă. Riscul de a suferi de scleroză multiplă nu este asociat şi cu obezitatea în copilărie sau în viaţa adultă.

„Prevenirea obezităţii încă de la vârsta adolescenţei poate fi un pas important în reducerea riscului de a dezvolta boala“, explică doctorul Kassandra Munger, coordonatorul studiului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite