Adio,probleme de coloană!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte din zece persoane se plâng, la un moment dat în viaţă, de dureri de spate mai mult sau mai puţin intense. La originea lor poate sta o malformaţie moştenită, dar, de cele mai multe ori, aceste dureri sunt preţul pe care îl plătim pentru ani întregi de nesupraveghere a poziţiei de stat.

Scolioza se formează de la vârste mici

Una dintre problemele de coloană vertebrală ale copiilor, scolioza, poate fi întâlnită încă de la naştere. Aceasta este una dintre puţinele afecţiuni ale coloanei ale căror cauze nu sunt determinate de stilul de viaţă. În cele mai multe cazuri, cauzele scoliozei sunt necunoscute, dar uneori poate apărea din cauza unor traumatisme.

image

Când stai la calculator, braţele trebuie să formeze un unghi drept cu trunchiul

Este vorba despre o curbare anormală a coloanei în forma literei C sau, în cazuri mai grave, în formă de S, cu răsucirea vertebrelor. În cele mai multe cazuri, scolioza nu este depistată decât în adolescenţă, deoarece între 11 şi 13 ani coloana vertebrală se dezvoltă cel mai mult, crescând cu aproximativ 8 centimetri.

În această perioadă, scolioza se poate agrava foarte mult, iar spatele se deformează în mod vizibil: apare o cocoaşă, umerii devin inegali, cu posibile efecte asupra mersului. Odată ce procesul de creştere a luat sfârşit, riscul progresului scoliozei este minim.

Prevalenţă
Scolioza apare mai frecvent la fete în adolescenţă, din cauza excesului de hormoni feminini.

image

Coloana vertebrală

Poziţia incomodă de somn dă torticolis

Tensiunile musculare de la nivelul gâtului, cauzate de suprasolicitarea muşchilor sau chiar de o stare intensă de anxietate, pot fi printre cauzele durerilor de spate din zona cervicală. O altă cauză frecventă a durerilor din această zonă sunt mişcările bruşte şi forţate ale gâtului (torticolis). Aceste dureri se manifestă mai ales dimineaţa, la trezire, din cauza poziţiei incomode în timpul somnului. În mod normal, durerile cauzate de torticolis dispar în aproximativ trei zile.

Durerile de ceafă care apar dimineaţa indică o poziţie de somn incorectă.

Cifoza şi lordoza, cauzate de postura incorectă

Pentru a asigura mobilitatea corpului, coloana vertebrală este prevăzută, în mod normal, cu o curbură spre exterior, la mijlocul coloanei, şi două spre interior: una la nivelul gâtului şi alta în partea de jos a spatelui, unde sunt localizaţi rinichii. Curburile normale ale spatelui nu trebuie să depăşească însă 10 grade. În caz contrar, se instalează cifoza (cocoaşă) sau lordoza, caracterizată prin aducerea în faţă a bazinului.

 Aceste două deviaţii ale coloanei sunt legate între ele, în sensul că cifoza poate antrena, pentru echilibrarea spatelui, o dublă lordoză (în zona gâtului şi bazinului). Postura incorectă, poziţiile greşite la birou şi activitatea fizică realizată incorect sunt printre cauzele apariţiei deviaţiilor coloanei.

Cauzele durerilor de spate

În timp ce scolioza, cifoza şi lordoza sunt rareori însoţite de dureri, alte afecţiuni ale coloanei vertebrale sau contracturile muşchilor care o susţin pot declanşa dureri insuportabile. Mişcările bruşte, tensiunile musculare, postura incorectă şi activităţile fizice repetate pot sta la originea durerilor de spate. Acestea apar frecvent la ceafă (torticolis, spondiloză cervicală) sau la şale (lumbago).

Atenţie la ghiozdan!

Copiii care poartă un ghiozdan prea greu stau cocoşaţi, pentru a putea suporta greutatea, ceea ce poate duce la exagerarea curburilor naturale ale coloanei.

 Acelaşi lucru se întâmplă şi când cei mici poartă ghiozdanul doar pe un umăr. De aceea, părinţii trebuie să se asigure că ghiozdanul nu este prea greu şi că este purtat fie pe ambii umeri, fie alternativ, când pe un umăr, când pe celălalt. Un copil de 10-11 ani nu ar trebui să poarte un ghiozdan mai mare de 4 kg.

Când este necesară operaţia în scolioză

În majoritatea cazurilor de scolioză, curbura medie a coloanei este de până la 40 de grade şi nu necesită tratament chirurgical. Când curbura este mai mică de 25 de grade, este nevoie de kinetoterapie şi de monitorizare permanentă din partea ortopedului. Când curbura este între 25 şi 40 de grade, medicul recomandă purtarea unui corset medical, menit să îndrepte coloana sau măcar să oprească evoluţia afecţiunii.

În cazul în care curbura depăşeşte 40 de grade sau dacă este o curbură accentuată, în formă de S, se impune tratamentul chirurgical, realizat prin ataşarea unor tije metalice în coloana vertebrală şi, uneori, prin unirea vertebrelor din zona afectată într-o masă osoasă compactă.

image

Specialistul nostru
dr. Radu Leon George
medic de familie
competenţă în fiziokinetoterapie
Clinica Leomedica


Prin kinetoterapie se pot trata afecţiunile de tip degenerativ (spondilodiscartroze), afecţiunile din spectrul neurologic (radiculite, pareze, sciatalgii), sechelele posttraumatice, postintervenţii chirurgicale (din sfera ortopediei şi neurochirurgiei), lumbago, herniile de disc în stadii incipiente şi medii, modificările din spectrul bolilor autoimune (spondilita anchilozantă), sechelele osteoporotice şi, bineînţeles, patologia de statică vertebrală (cifoze, cifoscolioze, hiperlordoze, scolioze), împreună cu contracturile musculare extrem de dureroase care le însoţesc. Kinetoterapia poate stopa evoluţia patologiei.

Durerile lombare

90 la sută din persoanele care se prezintă la medic cu dureri de spate suferă de lombalgii (dureri în zona  inferioară a spatelui). Asta pentru că partea lombară a coloanei suportă toată greutatea părţii superioare a corpului. Lombalgiile pot fi cauzate de:

> o mişcare greşită, ce a dus la afectarea discurilor intervertebrale. Acest tip de dureri acute (care apar brusc) poartă denumirea de lumbago şi dispar în câteva zile

> o leziune la nivelul unui muşchi sau tendon, provocată de un efort intens sau de acumularea mai multor leziuni cauzate de repetarea unor mişcări

> spondiloză lombară, caracterizată prin pierderea elasticităţii discurilor intervertebrale. Este o afecţiune frecventă în special la persoanele trecute de 60 de ani

> spondiloliză, o afecţiune ce apare în urma alunecării spre interior a unei vertebre în raport cu vertebra inferioară. Această alunecare se produce din cauza rupturii produse între corpul unei vertebre şi arcul ei poste­rior, la nivelul unei porţiuni înguste, numite istm vertebral. Spondiloliza apare, de obicei, la vertebra a cincea lombară (L5). Este frecventă la persoanele în vârstă, însă poate afecta şi tinerii care prezintă o osificare precară a istmului vertebral. În cazul instalării acestei afecţiuni, vertebrele nu mai sunt aliniate şi comprimă nervii din măduva spinării. 

>hernia de disc, una dintre cele mai grave afecţiuni ale coloanei vertebrale. Ea apare atunci când inelul fibros care menţine discul intervertebral fix se rupe, iar o parte din disc apasă pe rădăcinile nervoase şi pe măduva spinării.

image

Cele mai frecvente hernii de disc apar la discurile L4 şi L5

Cauză
Mişcările greşite pot duce la apariţia durerilor acute, care dispar însă în câteva zile.


Cum diferenţiezi simptomele

Dacă durerea apare în partea de jos a spatelui în mod brutal şi se manifestă prin contractarea bruscă şi intensă a muşchilor din zona respectivă, cauza poate fi o leziune musculară, o entorsă la nivelul ligamentelor coloanei, o ruptură sau o deplasare a unui disc intervertebral.

Când durerea este mai intensă dimineaţa şi se atenuează după câteva mişcări sau întinderi ale membrelor, este posibil ca de vină să fie încordarea muşchilor pe parcursul nopţii, din cauza poziţiei incomode de somn sau poate fi vorba, de asemenea, de un simptom al artrozei (afecţiune reumatismală) localizate la nivelul părţii inferioare a spatelui.

Durerile de şale sunt mai intense noaptea şi nu sunt ameliorate cu ajutorul exerciţiilor fizice atunci când cauza este o inflamaţie a ţesuturilor vertebrale, o afecţiune a organelor din zona lombară (rinichii, de exemplu) sau o tumoare.

Când durerea coboară de-a lungul unuia sau al ambelor picioare este vorba despre o nevralgie sciatică. Rădăcinile nervului sciatic sunt situate la nivelul lombar al măduvei spinării, iar ramurile sale străbat fesele şi coboară pe partea posterioară a fiecărui membru până la gleznă şi la talpă. Sciatica este, cel mai adesea, o consecinţă a herniei de disc, dar mai poate apărea şi în urma îngustării canalului vertebral (stenoza spinală), apariţiei unor mici excrescenţe osoase pe suprafeţele articulaţiilor sau compresiei rădăcinii nervoase.

Disconfortul la mişcare apare fie din cauza întinderilor musculare, fie este semn de artroză.

6 reguli simple de prevenire

1 Poartă încălţăminte confortabilă, fără tocuri înalte, deoarece acestea exercită o presiune suplimentară pe zona de jos a spatelui.
2 La birou, stai pe un scaun cu spătar înalt, care îţi susţine coloana vertebrală. Nu sta cu spatele lipit de spătar, ci puţin înclinat, pentru a nu pune toată greutatea pe o singură zonă a coloanei.
3 La fiecare 30 de minute, ridică-te de la birou şi fă câteva mişcări pentru dezmorţirea articulaţiilor.
4 Ţine coatele pe birou, iar dacă lucrezi la calculator, foloseşte toate degetele pentru a tasta.
5 Când ridici greutăţi, asigură-te că poţi suporta greutatea respectivă fără prea mult efort. Pentru a nu pune presiune pe coloană, îndoaie genunchii când ridici obiecte grele.
6 Monitorul calcu­la­torului trebuie să fie la nivelul ochilor, aşezat în faţă, nu oblic. La fel şi televizorul.

Durerile care persistă mai mult de trei zile ar trebui să te trimită la medic!

image

Cele mai frecvente dureri de spate sunt cele de şale

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite