Adevărul despre suplimentele alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrate greşit, vitaminele şi mineralele de sinteză pot agrava starea de sănătate, spun specialiştii. Starea de oboseală accentuată, demineralizarea oaselor şi scăderea memoriei sunt câteva dintre consecinţele abuzului de suplimente cu vitamine.

Mai citeşte şi Migrena, semn de tulburare hormonală  şi Cât de bune sunt pastilele de slăbit? din Click Sănătate

Oboseala şi lipsa de energie se accentuează primăvara, iar multe persoane apelează la suplimente nutriţionale pentru a combate carenţele de vitamine şi de minerale.

„Iarna, alimentaţia noastră este mai săracă în legume şi fructe proaspete. De aceea, primăvara este indicat un supliment de vitamine hidrosolubile şi de minerale, în special în cazul femeilor însărcinate, bolnavilor, copiilor în perioadele de studiu intens şi vârstnicilor.

Suplimentele nutriţionale nu trebuie însă luate tot timpul. Sunt indicate curele cu vitamine şi minerale, însă doar la recomandarea medicului”, spune medicul nutriţionist Mihaela Ionescu de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. C. Paulescu”, Bucureşti.

Abuzul poate scurta viaţa

Un studiu realizat la Universitatea din Copenhaga arată că abuzul de suplimente cu betacarotenoizi (precursorii vitaminei A) şi vitaminele A şi E slăbesc mecanismul natural de apărare al organismului prin distrugerea radicalilor liberi.

Acest fapt poate avea drept consecinţă scăderea duratei de viaţă cu până la şapte la sută, în cazul betacarotenoizilor, cu patru la sută, dacă abuzăm de vitamina E şi cu 16 la sută în cazul vitaminei A. „Există o tendinţă în rândul populaţiei de a abuza de suplimentele alimentare.

De multe ori, excesul nu aduce nicio ameliorare în starea de sănătate a persoanei respective. Atunci când vorbim de vitaminele liposolubile, cum sunt vitaminele A şi E, există riscul de hipervitaminoză.

Aceasta poate duce la stări de oboseală accentuată, la demineralizarea oaselor şi la scăderea memoriei. Una dintre consecinţele excesului de suplimente alimentare poate fi şi obezitatea”, avertizează medicul Mihaela Ionescu.

Alimentaţia, principala sursă de vitamine

Numeroase studii demonstrează că organismul asimilează cel mai bine vitaminele şi mineralele din alimentaţie. Astfel, pentru a acoperi necesarul de vitamina A trebuie  să consumăm ficat, morcovi, piersici sau spanac.

Cerealele integrale, fasolea, peştele şi carnea  sunt surse bogate de vitamine B, iar citricele, ardeii, varza şi roşiile au cantităţi ridicate de vitamina C. Vitamina D poate fi luată din lapte, cereale, peşte şi din ouă.

Necesarul de vitamina E poate fi asigurat prin consumul de nuci, iar cel de vitamina K din soia, produse lactate şi din legume verzi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite