Accidentul cerebral ”loveşte” la orice vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacul cerebral, care poate apărea şi la tineri, este cea mai frecventă boală neurologică a românilor, arată studiile de specialitate. Mai des întâlnit la persoanele de peste 40 de ani, accidentul cerebral vascular, pe scurt AVC, apare din ce în ce mai des şi la tineri. 

Accidentul cerebral vascular, denumit atac cerebral, apare atunci când sângele nu mai irigă creierul din cauza depunerii grăsimilor pe vasele sanguine.

Fără sânge, creierul nu mai primeşte oxigenul de care are nevoie. Consecinţă: o parte a creierului suferă leziuni temporare sau permanente.

Cei  mai predispuşi la accident vascular sunt persoanele de peste 40 de ani, obeze şi fumătoare, cu hipertensiune. Aproape 30 la sută dintre cei care suferă un astfel de accident ajung să fie dependenţi de familie.

Ţigările şi grăsimea, principalele vinovate

O persoană cu diabet ori hipertensiune, un fumător înrăit şi un împătimit al alcoolului au un risc mai ridicat de a face accident cerebral vascular decât o persoană care îşi ţine ”în frâu” colesterolul şi tensiunea cu ajutorul exerciţiilor şi al unei alimentaţii echilibrate.

 Nici persoanele care trăiesc cu un fumător înrăit nu sunt în afara pericolului, arată un studiu al Universităţii Harvard. La grupa de vârstă 45-54 de ani, femeile au cel mai mare risc de a face un atac cerebral, denumit şi AVC.

Potrivit unei cercetări a oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din California, femeile de această vârstă au un risc dublu de a face un accident vascular. Explicaţia: sunt mai stresate decât bărbaţii.

Amorţirea mâinii, primul simptom

Dacă vă amorţeşte brusc un picior sau o mână, vederea devine neclară şi capul începe să vă doară, este posibil să faceţi un atac cerebral, vă avertizează specialiştii.

Indicat este să sunaţi imediat la 112 pentru a fi dus de urgenţă la spital. Acolo vi se va efectua imediat o tomografie computerizată.

Pentru fiecare minut de atac ischemic cerebral, creierul pierde 1,9 milioane de neuroni şi 14 miliarde de sinapse, iar dacă acesta durează 10 ore, pacientul pierde 1,2 miliarde de neuroni.

Astfel, creşte riscul unor leziuni permanente ale creierului, al unor dizabilităţi şi chiar al decesului. În funcţie de gravitatea accidentului şi de partea pe care se produce pot apărea pa­ralizii, depresie, agresivitate ori apatie şi amnezie.

Gimnastică medicală

In primul an după un atac cerebral, 30%-40% dintre pacienţi riscă să repete episodul.

Pentru a diminua riscul reapariţiei accidentului vascular, pacientul trebuie să urmeze întocmai tratamentul medicamentos recomandat de medic şi să-şi schimbe modul de viaţă. Pentru majoritatea pacienţilor, recuperarea după AVC se face într-o secţie spitalicească şi apoi la domici­liu.

Gimnastica medicală, fizioterapia şi masajul vor ajuta pacientul să-şi recapete, într-o mai mare sau mai mică măsură, mişcările membrelor afectate de paralizie.

În cazurile grave, procesul de recuperare poate dura toată viaţa.

Citiţi mâine pe larg despre cum puteţi preveni un accident cerebral vascular în „Adevărul Sănătate“

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite