Abcesul dentar poate migra în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pungile purulente care se formează în pulpa dentară sunt cel mai adesea consecinţa unei carii netratate. Fără tratament stomatologic, un abces dentar poate distruge osul din jurul său şi poate ajunge să infecteze inima şi plămânii.

Există două tipuri de abcese dentare: unul care se formează în pulpa dintelui şi altul care apare pe gingie. Primul dintre ele este consecinţa unor carii netratate şi este mai des întâlnit. Bacteriile care există la nivelul unei carii ajung, prin avansarea cariei, la pulpa dintelui şi formează abcesul dentar. În cazul abceselor formate pe gingie, cauza este o afecţiune gingivală netratată, cel mai frecvent parodontoza. Gingia bolnavă se dezlipeşte de dinte, lăsând un spaţiu în care se acumulează resturi alimentare. Acestea favorizează dezvoltarea bacteriilor şi apoi a abcesului. Durerea pulsatilă, gustul neplăcut în gură, inflamarea gingiilor, apariţia febrei şi tumefierea în zona gurii, obrazului sau chiar a gâtului semnalează prezenţa unui abces dentar.

Macină osul

Bacteriile se răspândesc, prin intermediul vaselor de sânge din pulpa dentară, la osul care susţine dintele bolnav. În acest stadiu, intensitatea durerii creşte, iar dacă nu se intervine cu tratament (care constă în antibiotice şi antiinflamatoare), osul se macină tot mai mult (afecţiune numită osteomielită), până când nu mai poate susţine dintele. Dacă infecţia a apărut la nivelul dinţilor aflaţi în raport cu sinusul maxilar (premolari şi molari superiori), ea se poate propaga în aceste sinusuri, ducând la apariţia sinuzitei maxilare.

„Un abces dentar poate favoriza şi formarea de cheaguri de sânge în vasele din sinusul cavernos, situat în spatele ochilor, problemă care poartă numele de tromboză a sinusului cavernos şi care poate pune chiar viaţa în pericol. În 10 la sută din cazurile de tromboză de sinus cavernos, de vină sunt abcesele dentare", atrage atenţia dr. Raluca Drăghici, medic specialist medicină generală şi medic stomatolog.

Poate pune viaţa în pericol

Prin intermediul vaselor sanguine sau limfatice, infecţia din cavitatea orală se poate răspândi în spaţiul dintre plămâni (spaţiu mediastinal). De aici, toate organele din zonă se pot infecta: esofag, trahee, inimă (endocardită), plămâni (pneumonie), vase mari de sânge, precum artera aortă şi vena cavă. De asemenea, există riscul ca, de la un abces dentar netratat, să se ajungă la septicemie.

De la o infecţie dentară poate apărea o inflamare a zonelor din regiunea superioară a gâtului. Urmarea este tumefierea ţesuturilor moi din aceste zone, care face dificile înghiţirea şi respiraţia. În aceste condiţii, există riscul de asfixiere şi de deces. „Această situaţie, denumită angină Ludwig, este, din fericire, destul de rară, pentru că există tratamente cu antibiotice, dar şi pentru că tumefierea trimite pacienţii la medic", spune dr. Raluca Drăghici. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite