3 din 10 bucureşteni se urcă băuţi la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii români recunosc că, atunci când ies cu maşina în oraş în compania prietenilor, ajung să consume alcool alături de ceilalţi. O treime dintre tinerii bucureşteni au condus cel puţin o dată sub influenţa alcoolului, iar 3,5% din ei fac deseori acest lucru.

Un studiu realizat de Ursus Breweries arată că 22% din şoferii români din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, au condus deşi băuseră înainte. 2% din ei fac acest lucru în mod frecvent. Atunci când ies în oraş cu maşina în compania prietenilor, dacă aceştia din urmă beau şi ei sunt tentaţi să îi urmeze.

Citiţi şi:

Un căruţaş ieşit la plimbare pe viscol a provocat un accident de circulaţie la Brad

Tinerii din Bucureşti sunt campioni la condus sub influenţa alcoolului, peste o treime dintre ei mărturisind că au făcut acest lucru cel puţin o dată, iar 3,5%, deseori. Şi tinerii din Buzău au acelaşi obicei, procentul celor care au condus în stare de ebrietate fiind asemănător cu cel al bucureştenilor. La polul opus se află tinerii din Braşov, foarte puţini dintre ei spunând că au încălcat legea în acest fel.

În necunoştinţă de cauză

Studiul a fost realizat în perioada 15 octombrie - 20 noiembrie 2010, pe 1.001 subiecţi din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Cercetarea face parte din campania „Află-ţi echilibrul" , care îi îndeamnă pe tineri să nu se urce la volan după ce au consumat alcool, evitând astfel pericolul în care se află ei, pasagerii lor şi ceilalţi şoferi din trafic.

Potrivit unui alt studiu asupra atitudinilor sociale privind riscul în trafic, realizat de Inspectoratul General al Poliţiei Române în mai 2010, doar un sfert dintre conducătorii auto ştiu care este limita permisă de alcool în sânge, în timp ce 18,2% admit că nu cunosc acest aspect, iar 70,3% indică valori eronate.

Cei mai mulţi conducători auto (83,7%) recunosc efectele negative pe care consumul de alcool (chiar şi în cantităţi mici) le are, în general, asupra performanţei la volan, în timp ce doar 16% apreciază că o cantitate mică de alcool consumată nu afectează capacitatea de a conduce. 

Info
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite