Cea mai mare unitate romaneasca de cercetare in domeniul mediului nu si-a mai platit salariatii de 4 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Institutului de Cercetare si Ingineria Mediului (ICIM), Ovidiu Ianculescu, sotul ministrei Mediului, Speranta Ianculescu, si-a dat demisia. Decizia coincide cu protestul cercetatorilor care

Directorul Institutului de Cercetare si Ingineria Mediului (ICIM), Ovidiu Ianculescu, sotul ministrei Mediului, Speranta Ianculescu, si-a dat demisia. Decizia coincide cu protestul cercetatorilor care nu si-au mai primit salariile de 4 luni.
Cercetatorii au ajuns sa traiasca din imprumuturi
"De 4 luni, de cand nu ne-au mai dat nici un ban, traiesc numai din imprumuturi", spune o chimista. Analizeaza, in cadrul unui proiect international finantat de Uniunea Europeana, metale grele luate din insula Camadin, aflata la gurile Dunarii, pentru ca cercetatorii sa poata transforma acest pamant in rezervatie naturala. "Putini supravietuiesc in institutul asta. Colega mea a gasit alt job. Primeste mai putin ca aici, dar macar ia banii", spune cercetatoarea. N-are mai mult de trei ani in institut, dar vrea sa plece. E mandra ca a fost acceptata in proiectul international privind analiza metalelor grele de-a lungul Dunarii, "alaturi de elitele din Europa", si nu se indura sa plece pana nu-si termina treaba. Tehnicianul Nicolae P. s-a angajat la institut acum 35 de ani. In lunile bune munceste pe un salariu de 5 milioane de lei. Fiindca si nevasta lucreaza tot la ICIM, de luni intregi in casa lor n-a intrat o letcaie. Echipa in care lucreaza Nicolae analizeaza apele uzate evacuate in procesul de fabricatie al painii, zaharului, detergentilor etc. Omul zice ca au foarte multe comenzi si nu pricepe de ce, din banii pe care-i primeste de la firme, institutul nu le plateste munca. "Cercetatorii nostri au ajuns atat de renumiti peste hotare incat unele comenzi vin direct de la firme pe numele lor si nu al institutului", spune tehnicianul. Un alt angajat, operator chimist, se plange ca a ajuns sa traiasca numai din salariul nevestei, telefonista. Nici nu-si mai aduce aminte la ce data lua salariul, pe vremea cand il primea regulat.
Locul de munca al directorului ICIM - Facultatea de Hidrotehnica
Conflictul intre angajati si directorul Ovidiu Ianculescu a inceput la cateva luni dupa numirea lui in functie, la inceputul lui 2003. Oamenii il acuza ca a refuzat sa le mareasca salariile in concordanta cu cele prevazute in contractul colectiv de munca la nivel de ramura. In cele din urma a acceptat o crestere salariala de 60 la suta, care insa, spun salariatii, este numai pe hartie. Cu toata cresterea, salariul mediu pe institut este de 7,5 milioane de lei brut, in lunile in care se acorda. Oamenii mai povestesc ca Ovidiu Ianculescu trecea prin institut doar ocazional, iar actele pe care trebuia sa le semneze ii erau duse cu masina la Facultatea de Hidrotehnica, unde este decan. Si-a dat demisia spontan si discret. Nici un salariat nu stie exact ce motiv este invocat in demisie, dar toti se bucura ca au scapat de el. Am incercat sa-l contactam la facultate, dar nu am reusit.
Restantele salariale - regula la ICIM
Institutul de Cercetare si Ingineria Mediului, cea mai mare unitate de cercetare din tara in acest domeniu, este singura autorizata de Ministerul Mediului sa efectueze studii pentru eliberarea tuturor tipurilor de avize de mediu. Tot aici se traduce si adapteaza legislatia europeana de mediu ce trebuie implementata in Romania in perspectiva aderarii. Ilie Florea, directorul economic al institutului, ne-a explicat ca blocajul salariilor provine nu atat din lipsa comenzilor, cat din modul in care se face finantarea acestor comenzi. Pentru a-si desfasura activitatea, institutul are nevoie de cel putin 80 de miliarde de lei, incasari anuale. Deocamdata, au primit doar 42 de miliarde de lei, au cheltuit 53 de miliarde de lei si asteapta incasarea a inca 40. Firmele platesc, in general, un avans de 30 la suta din valoarea lucrarii. Ministerele, de cele mai multe ori, nu platesc nici un avans. Asa se face ca, in 2003, institutul a mers pe pierdere 11 luni, iar la sfarsitul anului a inregistrat profit. Problema virarii banilor spre sfarsitul anului face ca institutul sa fie nevoit sa nu-si poata achita furnizorii si salariatii luni in sir.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite