Din 2004, se vor reduce detasarile in sistemul vamal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- anunta Marcel Mutescu, vicepresedintele sindicatului "Unirea"

- In timpul in care s-a aflat Dinu Gheorghe la conducerea Directiei Generale a Vamilor a existat un conflict aproape permanent intre sindicat si administratie. Ati incheiat acest conflict dupa plecarea lui Dinu Gheorghe?
- Dupa schimbare am ramas cu foarte multe probleme, pe care incercam sa le rezolvam foarte repede. S-a imbunatatit comunicarea in sistem, o schimbare majora fata de vremea lui Dinu Gheorghe, in care totul era facut dictatorial. Directia Generala a Vamilor incearca la ora actuala sa-si deschida un pic portile catre noi, ca sa spun asa. Avem lucruri cu care nu putem sa fim de acord, iar sperantele vamesilor ca se va schimba in bine sistemul sunt foarte mari. Pentru anul viitor am stabilit cu conducerea o strategie de discutii punctuale referitoare la detasari, echipamente, avansari. De asemenea, din 2004 vom incerca impreuna cu DGV sa imbunatatim modul in care functioneaza unele puncte vamale. Ar trebui facute angajari de functionari publici in zonele in care suntem obligati sa functionam fara personal si aducem oameni din alte zone cu cheltuieli foarte mari.
- Concret, ce schimbari vor fi in sistemul vamal din 2004?
- Am convenit deja cu DGV ca va scadea foarte mult numarul detasarilor si vom incerca sa fixam pe posturi functiile de conducere, in asa fel incat sa existe stabilitate in sistem. Cea mai mare problema a sistemului vamal a reprezentat-o faptul ca oamenii nu erau fixati pe posturi, nu se stia cine este seful si cine este subordonatul. De asemenea, vom stabili un mod de comunicare, in asa fel incat vom avea si noi aceleasi informatii pe care le au cei din conducerea vamilor si le vom comunica oamenilor, ca sa nu mai mergem pe baza de zvonuri.
- La ce soi de informatii va referiti?
- In principal, referitoare la politica de personal, cine a fost sanctionat si de ce, cei care au fost avansati, cum au fost avansati, ce concursuri sunt pe rol, ca sa putem sa informam si noi oamenii sa se prezinte la ele. De asemenea, va trebui explicat ce inseamna Comunitatea Europeana, ce inseamna integrarea pentru sistemul vamal... Frontiera de vest a Romaniei se va desfiinta probabil in 3-4 ani, avem o problema cu oamenii de acolo sa facem reconversia lor in zonele de interior pentru a putea intari foarte mult controlul ulterior. Mai avem o problema cu pregatirea profesionala, va trebui sa ne implicam si noi in modul in care sunt selectati oamenii pentru pregatirea profesionala...
- Va exista vreo schimbare si in salarizarea vamesilor?
- Salarizarea in vama nu poate fi alta decat cea a functionarilor publici, iar asta este o discutie pe care o purtam in alt context, la nivelul Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici si al Ministerului de Finante.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite