Fără reclamă înşelătoare la medicamente şi alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicitatea agresivă din farmacii va fi sancţionată cu amenzi de la 3.000 la 30.000 de RON, potrivit oficialilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor Ziua

Publicitatea agresivă din farmacii va fi sancţionată cu amenzi de la 3.000 la 30.000 de RON, potrivit oficialilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor

Ziua Mondială a Consumatorilor, care s-a desfăşurat ieri, a avut ca temă promovarea lipsită de etică a produselor farmaceutice, aşa cum o pun în practică producătorii.

"Marile companii producătoare de medicamente folosesc metode de promovare înşelătoare, agresive, chiar lipsite de etică. Sponsorizări în educaţia universitară sau pentru grupuri de pacienţi, lobby politic, acţiuni pentru conştientizarea existenţei unor boli, toate acestea trebuie interzise", spune vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Gheorghe Ciubotaru.

În aceeaşi situaţie sunt şi unele alimente. "Pe multe etichete de pe sticlele de untdelemn scrie "Fără colesterol". Şi oamenii cumpără, nu? Dar realitatea este că uleiul respectiv conţine colesterol, totuşi.

O altă problemă care ne-a fost semnalată este cea din reclama care ne spune că un anumit tip de cereale asigură necesarul de vitamine pentru întreaga zi. Numai că toate cerealele asigură acest necesar", atrage atenţia vicepreşedintele ANPC.

Bucureştenii sesizează lucruri trăznite

Până la mijlocul acestei luni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului primise peste 4.000 de reclamaţii numai în Bucureşti. Pe lângă sesizările obişnuite, există însă şi câteva de-a dreptul hilare, dar redactate la modul cel mai serios cu putinţă.

"Am primit câteva reclamaţii cu privire la produsele cumpărate din sex-shopuri, care nu funcţionau la parametrii prevăzuţi în prospect, şi deci nu produceau efectele scontate. În aceeaşi notă aparent comică, un domn ne-a sesizat că supozitoarele nu sunt suficient de mari, şi ar trebui să intervenim pe lângă Ministerul Sănătăţii şi pe lângă producători, ca să remedieze această deficienţă", ne-a spus Cerbulescu.

Fumatul în restaurante, complet interzis

În următorii doi ani sau chiar mai devreme, fumatul ar putea fi interzis complet în toate localurile din România, dacă cel puţin 20 de ţări membre ale Uniunii Europene vor lua această măsură, potrivit preşedintelui ANPC, Marian Zlotea. "Deocamdată, există doar şapte-opt ţări care au interzis fumatul în toate localurile publice", a adăugat preşedintele ANPC. El nu exclude nici posibilitatea ca parlamentul să modifice Legea 349/2002, care cere delimitarea spaţiilor pentru nefumători din localuri.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite