Cum puteţi obţine pensia anticipată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensia anticipată se poate dobândi cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard Pentru că în ultima vreme am primit mai multe scrisori referitoare la pensionarea

Pensia anticipată se poate dobândi cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard

Pentru că în ultima vreme am primit mai multe scrisori referitoare la pensionarea anticipată, le vom răspunde astăzi doamnei Genoveva Andrieş din Paşcani şi domnului Ion Dogaru din Bucureşti.

Doamna Genoveva Andrieş din Paşcani vrea să ştie când se poate pensiona anticipat, dacă are 52 de ani şi o vechime în muncă de 32 de ani, plus un an de şomaj între 2006 şi 2007. Din 2007 a fost pensionată medical până în martie 2008, când şi-a recăpătat capacitatea de muncă şi a fost depensionată.

Zece ani munciţi în plus

Potrivit datelor primite de la Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), pensia anticipată se acordă cu cel mult cinci ani înaintea vârstelor standard de pensionare asiguraţilor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin zece ani.

Având în vedere că, potrivit legii pensiilor, vârsta de pensionare pentru femei, în perioada aprilie-iulie 2008, este de 58 de ani şi patru luni, cititoarea noastră ar putea solicita pensia anticipată, teoretic, după un an şi patru luni pentru a îndeplini prima condiţie de pensionare anticipată. În funcţie de data naşterii, însă, şi de data la care ar trebui să iasă la pensie în condiţii normale, această perioadă ar putea fi mai mare.

Totodată, doamna Andrieş nu îndeplineşte nici cea de-a doua condiţie: pentru că a lucrat 32 de ani, la care se adaugă un an de şomaj şi unul de pensie pe caz de boală. În total 34 de ani. Potrivit legii, stagiul complet de cotizare pentru femei este, în prezent, de 26 de ani şi opt luni, iar pentru a beneficia de pensie anticipată, solicitantul trebuie să fi depăşit acest plafon cu zece ani.

Calculul pensiei după grupele de muncă

Ion Dogaru din Bucureşti vrea să afle când poate ieşi la pensie, dacă are 50 de ani, a lucrat peste 32 de ani, din care 19 în grupa I de muncă.

Potrivit legii pensiilor, pentru 18 ani lucraţi în totalitate în grupa I de muncă, vârsta standard de pensionare se reduce cu zece ani şi zece luni, dar nu poate fi mai mică de 55 de ani.

Reprezentanţii CNPAS atenţionează, totodată, că pentru a beneficia de reducerile prevăzute de lege în cazul grupelor de muncă, anii respectivi trebuie să fi fost lucraţi integral, altfel reducerea se aplică doar la procentele lucrate care se încadrează în grupa respectivă de muncă.

Referitor la recalcularea pensiilor în funcţie de grupele de muncă, ministrul muncii, Paul Păcuraru, a spus că 1,8 milioane de persoane au dreptul la această corecţie, fondurile estimate necesare fiind de 800 milioane de euro, ceea ce reprezintă opt procente din bugetul CNPAS. Soluţia propusă a fost majorarea cu 0,5 a punctajului pentru anul lucrat în grupa I de muncă şi cu 0,25, pentru anul lucrat în grupa II.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite