"Nu poţi face avere ca profesor român în Spania"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali din Ministerul Educaţiei comentează cât este de rentabil să predai elevilor români din străinătate Profesorii care şi-au depus dosarele pentru a putea preda în Spania şi

Oficiali din Ministerul Educaţiei comentează cât este de rentabil să predai elevilor români din străinătate

Profesorii care şi-au depus dosarele pentru a putea preda în Spania şi Italia şi care nu au citit cu mare atenţie informaţiile de pe site-ul Ministerului Educaţiei vor avea o mare surpriză. Dascălii trebuie să suporte din buzunarul propriu cheltuielile de cazare, masă şi transport, toate dintr-un salariu care, cel mult, ar putea ajunge la 900 de euro. Dar ar putea fi şi de 240 de euro pe lună. Ghinioniştii au toate şansele să se întoarcă în România datori vânduţi.

Peste 100 de profesori români care s-au arătat interesaţi să predea cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în Spania şi Italia sunt nemulţumiţi că dosarele lor au fost respinse, acuzând că n-au fost informaţi corect de un funcţionar al Institutului Limbii Române. "Nu pot să vă spun numele celui care a greşit.

Pot să vă spun însă că celor care nu s-au mărginit doar la un simplu telefon şi au venit până aici le-am printat informaţiile de pe site-ul ministerului şi nu au avut probleme la înscriere", ne-a declarat un angajat al institutului, care nu şi-a dezvăluit identitatea.

S-ar putea ca, dintr-un punct de vedere, profesorii respinşi să fie norocoşi deoarece, la o analiză atentă, oferta Ministerului Educaţiei nu este prea tentantă.

Din informaţiile obţinute de la oficiali ai ministerului, am aflat că salariul pe care l-ar putea primi un dascăl ar varia între 240 şi 900 de euro/ lună. Din această sumă ei ar trebui să îşi plătească masa, casa şi transportul între şcoli, în cazul în care şi-au ales ore în instituţii diferite.

Distanţele între şcoli ar putea fi şi de 200 km

"Presupun că ei ştiau condiţiile şi că s-au informat din timp. Condiţiile au fost publicate şi pe site", ne-a declarat Daniel Tomoni, şeful biroului de presă din Ministerul Educaţiei. El a adăugat că MECT va asigura doar 30,5 euro/ oră şi un bilet dus-întors.

"Avantajul ar fi că profesorul avansează în carieră şi asta poate să îi folosească mai târziu. Pe noi, ca Minister al Educaţiei, nu ne interesează să stabilim avantajele şi dezavantajele, ci să ne asigurăm că avem personal calificat pentru cursurile respective.

Ăsta e avantajul pe care MECT îl vrea", a mai spus Tomoni. Abia după ce au alergat să îşi strângă toate documentele pentru dosar şi după ce au trecut prin stresul interviurilor deloc uşoare, profesorii români vor afla exact câţi bani iau, în funcţie de numărul de ore. "Ei pot să aleagă locaţia şi câte ore vor.

Pot să ia şi 20 de ore în două şcoli. Dar nu sunt convins că se poate face asta pentru că sunt distanţe mari între instituţii, chiar şi de 200 de km", a adăugat Tomoni. Deci, vor trebui să se mulţumească cu mai puţine ore.

"Nu faci avere dintr-un astfel de curs. Profesorii pot să stabilească dacă li se pare avantajos sau nu, după ce se termină tot. Dacă li se pare avantajos, se duc, dacă nu, pot să refuze. E posibil să fie omul şi şcoala şi e posibil să fie un om la trei şcoli. Dacă sunt apropiate şi el poate să se ducă la toate...", a conchis şeful biroului de presă din MECT.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite