Doar un pensionar din zece îşi ia pensia prin cont bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata pensiei prin bancă este o variantă mai simplă prin care pensionarii pot intra în posesia veniturilor lunare, dar mai costisitoare. Dacă pentru primirea pensiei prin poştă,

Plata pensiei prin bancă este o variantă mai simplă prin care pensionarii pot intra în posesia veniturilor lunare, dar mai costisitoare.

Dacă pentru primirea pensiei prin poştă, pensionarii nu trebuie să plătească nimic, pentru viramentul acesteia într-un cont, băncile pot percepe comisioane de retragere sau de administrare. Un alt inconvenient ar putea fi că, în unele cazuri, titularul nu poate scoate toţi banii, banca solicitând o sumă minimă care trebuie să rămână în cont.

Pensionarii care vor să primească pensia prin bancă şi care nu au deja un cont trebuie să completeze o cerere de deschidere a unui cont curent sau cont de card la sucursala de domiciliu a băncii alese, în două exemplare.
Este obligatoriu ca pe formularul de cerere să fie specificat codul IBAN. Un exemplar al cererii se depune la casa de pensii de care pensionarul aparţine, iar celălalt la bancă.

Cele mai căutate bănci: - CEC şi Bancpost

Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) a încheiat convenţii de colaborare cu şapte bănci, cei mai mulţi clienţi pensionari având CEC-ul (337.000 de persoane) şi Bancpost (131.000 de persoane). Peste 50.000 de pensionari şi-au mai deschis conturi la Banca Comercială Română, peste 48.000, la Banca Română de Dezvoltare şi peste 19.000, la Banca Transilvania.

Cu toate acestea, modalitatea dominantă pentru plata pensiei a rămas poşta, din cei peste 5,5 milioane de pensionari din România, doar 600.000 optând pentru contul bancar.

Potrivit legii, comisionul pe care CNPAS îl plăteşte băncilor cu care colaborează nu poate fi mai mare de 0,15 la sută din suma virată. Pentru plata pensiilor prin poştă, comisionul lunar este de maximum 1,3 procente, din bugetul de asigurări sociale.

Bănci care efectuează plata pensiei

- Banca Comercială Română
- CEC
- Bancpost
- Banca Comercială Carpatica
- Banca Română de Dezvoltare
- Procredit Bank
- Banca Transilvania

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite