"De ce oamenii mari nu traversează pe la semafor?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul orei de educaţie rutieră, elevii de la Şcoala Generală nr. 68 "Mihai Viteazul" din Capitală i-au încolţit pe agenţii de circulaţie cu întrebări despre comportamentul în trafic

În timpul orei de educaţie rutieră, elevii de la Şcoala Generală nr. 68 "Mihai Viteazul" din Capitală i-au încolţit pe agenţii de circulaţie cu întrebări despre comportamentul în trafic

Sute de mii de maşini înghesuite pe străzi înguste şi veşnic în reparaţii. Şoferi nervoşi pentru că trebuie să îndure zilnic calvarul unei circulaţii infernale.

Pietoni neatenţi, care traversează pe roşu. În acest vacarm, sute de copii urmează exemplul adulţilor şi se aruncă în faţa maşinilor, încercând să prindă autobuzul către şcoală sau să ajungă pur şi simplu pe celălalt trotuar.

Poliţiştii spun că minorii reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de participanţi la trafic. De altfel, statisticile relevă o realitate crudă. În fiecare zi, cel puţin un minor este rănit pe o stradă din România, iar acest lucru se întâmplă atât din neglijenţa părinţilor, care nu-i supraveghează suficient, cât şi din lipsa educaţiei rutiere care ar trebui făcută în şcoli.

Acest fapt l-au aflat săptămâna trecută elevii din clasa a doua de la Şcoala Generală numărul 68 "Mihai Viteazul" din sectorul 3 al Capitalei. Doi poliţişti de la Brigada Rutieră Bucureşti le-au explicat timp de o oră care sunt consecinţele nerespectării regulilor de circulaţie. La vederea oamenilor legii, micuţii au început să-i asalteze cu întrebări: "Dar de ce oamenii mari nu traversează pe la semafor? Dacă se strică semaforul, ce facem?

Dacă nu există nici semafor, nici zebră, nici indicatoare, pe unde mai traversăm?", au întrebat copiii. Încercând să răspundă cât mai pe înţelesul lor, poliţiştii au dat exemple cu urmările accidentelor rutiere în care au fost implicaţi minori şi cum puteau fi prevenite.

"Educaţia rutieră trebuie continuată şi de părinţi, care de cele mai multe ori sunt prea grăbiţi ca să respecte ei înşişi legile", a spus Cristian Banu, agent la Departamentului Prevenire din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti.

309 accidente grave anul trecut

"Numai în perioada septembrie 2006 - septembrie 2007, în Bucureşti, s-au produs din vina minorilor aproximativ 200 de accidente rutiere. Cele mai multe au fost înregistrate în sectoarele 2, 3 şi 5, între orele 12.00-18.00, respectiv 18.00-24.00.

În urma acestora, un adolescent a murit, 35 de copii şi tineri au fost răniţi grav", a adăugat Cristian Banu. În România s-au produs în perioada anului şcolar trecut 309 accidente rutire grave, în urma cărora 11 copii au murit şi alţi 63 au fost răniţi grav. Poliţiştii spun că peste 90% din aceste tragedii s-au întâmplat la sate.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite