Mezalianţele au devenit o tradiţie regală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căsătoriile dintre membrii familiilor regale şi persoane obişnuite nu mai reprezintă de mulţi ani ceva ieşit din comun. Prinţul William şi Kate Middleton, care se vor căsători la 29 aprilie, sunt ultimii dintr-o serie de cupluri provenite din medii complet diferite.

Părinţii viitoarei prinţese sunt Carole Elizabeth, fostă însoţitoare de zbor, şi Michael Francis Middleton, care a lucrat ca dispecer la British Airways, înainte de a-şi deschide propria afacere. Decizia lui William şi Kate de a se căsători nu a surprins pe nimeni, mezalianţele fiind deja ceva obişnuit în familia regală britanică. Nu la fel stăteau lucrurile în 1936. Proaspătul rege Edward al VIII-lea a provocat o imensă criză constituţională în momentul în care a anunţat că intenţionează să se căsătorească cu Wallis Simpson, o americancă pe cale de a divorţa pentru a doua oară. Dragostea a fost mai puternică decât simţul datoriei, astfel că Edward a preferat să abdice decât să renunţe la Wallis. 

Sora mai mică a reginei Elisabeta a II-a, prinţesa Margareta, s-a căsătorit în 1960 cu fotograful Antony Armstrong-Jones. Deloc sensibilă la rigorile nobiliare, ea a fost primul membru al Casei Regale de la regele Henric al VIII-lea (1509-1547) care a divorţat. Singura fiică a reginei Elisabeta a II-a, prinţesa Ana, şi-a legat şi ea destinul, pentru un timp, de locotenentul Mark Phillips. 

Nici cel de-al doilea soţ al prinţesei, Timothy Laurence, nu este de viţă nobilă. Prinţul Andrew a avut şi el o căsnicie furtunoasă cu Sarah Ferguson, fiica unui maior. Ultima nuntă, familia regală britanică a fost tot o mezalianţă. Fiul prinţesei Ana, Peter Phillips, s-a căsătorit cu Autumn Kelly, fiica unor canadieni înstăriţi. Astfel de căsnicii au avut loc şi în cadrul altor case regale din Europa, şi nu numai.

Una dintre cele mai fascinante poveşti de dragoste din ultimul secol a fost cea dintre Grace Kelly, o divă a Ho­llywoodului, şi prinţul de Monaco, Rainier al III-lea. Adulată în cetatea filmului american şi deţinătoare a Premiului Oscar, Kelly a lăsat totul în urmă pentru a se căsători cu Rainier al III-lea, conducătorul uneia dintre cele mai mici ţări din lume. Din păcate, Grace Kelly nu a putut scrie un happy-end ca la Hollywood, ci şi-a pierdut viaţa în urma unui accident ru­tier, la 13 septembrie 1982. 

Fiica unui faianţar

Henri, mare duce de Luxemburg, s-a căsătorit cu Maria Teresa Mestre, o tânără de origine cubaneză din New York. E adevărat că printre strămoşii ei se regăseau şi ceva nobili spanioli, dar familia ei nu are niciun titlu nobiliar. Fiul lui, Louis, i-a urmat exemplul şi s-a căsătorit în 2006 cu Tessy Antony, fiica unui faianţar. Asta după ce au provocat un scandal imens în micul ducat, având un copil în afara căsniciei. Drept pedeapsă, Henri i-a îndepărtat de la succesiunea pentru tron pe Louis şi pe urmaşii săi.

Aşchia nu sare departe de trunchi

Prinţul Felipe al Spaniei şi soţia sa, fosta jurnalistăLetizia Ortiz Rocasolano

image

Prinţul Harald al Norvegiei a ţinut mult timp secretă relaţia sa cu Sonja Harladsen, fiica unui comerciant, pe care a cunoscut-o la o petrecere. În cele din urmă, şi-a luat inima în dinţi şi i-a comunicat tatălui său, regele Olav al V-lea, că ori se va căsători cu Sonja, ori va rămâne burlac.

Olav al V-lea s-a consultat cu membrii Guvernului de la Oslo şi i-a permis viitorului rege Harald al V-lea să se căsătorească cu Sonja, la 29 august 1968. Fiul lui Harald al V-lea, Haakon, i-a urmat exemplul şi s-a căsătorit cu Mette-Marit Tjessem, o femeie cu un trecut amoros tumultuos şi un copil din flori. Carl Gustav al XVI-lea al Suediei s-a putut căsători cu iubita sa, Silvia Sommerlath, fiica unui om de afaceri german, abia după ce a devenit rege, deoarece bunicul său nu era de acord cu mezalianţele. 

Principesa Margareta şi principele Paul au făcut nunta la Lausanne, în Elveţia

image

În Danemarca, prinţul Frederik s-a căsătorit în 2000 cu Mary Donaldson, o consultantă din Australia. Împăratul Japoniei, Akihito, a fost primul din familie care s-a căsătorit cu o femeie fără descendenţă nobilă. Regele Hussein al Iordaniei s-a logodit cu Rania al-Yassin, fiica unor palestinieni stabiliţi în Kuwait, la doar două luni după ce s-au cu­noscut.

Radu de România

Principesa Margareta, fiica regelui Mihai I al României, s-a căsătorit la 21 septembrie 1996 cu Radu Duda, născut într-o familie de medici. După ce a renunţat la tronul României, Carol al II-lea s-a căsătorit în 1947 cu Elena Lupescu, fiica unui farmacist şi a unei dansatoare.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite