Cum alegem ochelarii de soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea prelungită a ochilor la ultraviolete poate duce, în timp, la arsuri corneene, la cataractă şi la degenerescenţă maculară. Începând cu luna aprilie, ochelarii de soare devin o necesitate, spun specialiştii. Aceasta deoarece, în acest interval, nivelul radiaţiilor este de trei ori mai mare decât iarna.

Ochii sunt extrem de vulnerabili în faţa radiaţiilor ultraviolete şi, mai ales în zilele cu cer senin, ochelarii de soare sunt un accesoriu obligatoriu. Specialiştii spun că, dacă nu ne protejăm corect ochii, ne expunem unui risc crescut de apariţie a unor afecţiuni oftalmologice severe.

„Aşa cum ne protejăm pielea de radiaţiile solare ultraviolete (UV), la fel de grijulii trebuie să fim şi cu ochii noştri, care sunt extrem de sensibili la ultravioletele de tip A şi B (UVA şi UVB). Astfel, în cazul unei expuneri îndelungate la soare, fără o protecţie de calitate, pot apărea probleme, cum ar fi arsuri corneene şi conjunctivale. În plus, din cauza absorbţiei de-a lungul timpului a radiaţiilor UVA şi UVB de către cristalin, creşte semnificativ riscul de apariţie a cataractei", spune medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti.

O altă afecţiune a cărei apariţie este accelerată de expunerea îndelungată la lumina solară este degenerescenţa maculară, o boală de retină care constituie principala cauză de pierdere ireversibilă a vederii la persoanele în vârstă. În plus, potrivit medicului Adina Grigorescu, acest obicei poate favoriza apariţia pterigionului (o afecţiune degenerativă a conjunctivei, ce se manifestă prin aparţia unor excrescenţe în unghiul intern al ochiului), dar şi a cancerului la nivelul pleoapelor sau conjunctivei.

Filtrul UV, obligatoriu

Atunci când cumpărăm ochelari de soare, criteriul esenţial ar trebui să fie calitatea lentilelor. Acestea trebuie să aibă obligatoriu filtru de protecţie anti-UVA şi anti-UVB de 99-100%. Mai exact, ochelarii de soare ar trebui să blocheze între 75 şi 90% din lumina vizibilă şi 99-100% din razele ultraviolete. „Ochelarii coloraţi, fără filtru de protecţie UV, fac mai mult rău decât dacă nu purtăm ochelari deloc. Aceasta deoarece, în spatele lentilei colorate, pupila se dilată, lăsând mult mai multă lumină să pătrundă în ochi", precizează medicul Adina Grigorescu.

Atunci când suntem în apropierea apei, ar fi bine să purtăm ochelari cu lentile polarizate, acestea protejând împotriva luminii reflectate, care creşte cantitatea de radiaţii ultraviolete la care sunt expuşi ochii.

Şi culoarea este importantă

Deşi nu există reguli stricte cu privire la alegerea culorii lentilelor ochelarilor de soare, cele mai indicate culori sunt verde, gri, chihlimbar şi maro. În ceea ce priveşte nuanţa lentilelor, medicul Adina Grigorescu spune că, dacă sunt închise la culoare, nu oferă neapărat o protecţie mai bună decât cele colorate moderat, însă ar trebui să evităm nuanţele foarte deschise, deoarece blochează radiaţiile ultraviolete într-o mai mică măsură. În plus, este bine să se ţină cont de faptul că rama ochelarilor ar trebui să fie ceva mai mare, pentru a proteja eficient atât ochii, cât şi pielea din jur.

Standarde europene de calitate

Potrivit directivei europene EN 1836:1997, ochelarii de soare trebuie să respecte o serie de standarde de calitate, iar pe eticheta lor trebuie precizate filtrul solar şi normele pe care fabricantul le respectă. Tipuri de filtre UV:

Filtru 0: absoarbe lumina în proporţie de 0-20%. Pot fi purtaţi în condiţii de luminozitate solară foarte scăzută, pentru  activităţi cotidiene.

Filtru 1: absoarbe lumina în proporţie de 20-56%. Pot fi purtaţi în condiţii de luminozitate solară scăzută, pentru activităţi cotidiene.

Filtru 2: absoarbe lumina în proporţie de 57-81%. Pot fi purtaţi în condiţii de luminozitate solară medie, pentru activităţi cotidiene sau sport.

Filtru 3: absoarbe lumina în proporţie de 82-91%. Pot fi purtaţi în condiţii de luminozitate solară puternică, la plajă sau în spaţii deschise.

Filtru 4: absoarbe lumina în proporţie de 92-97%. Pot fi purtaţi în condiţii de luminozitate solară foarte puternică, la munte. Nu sunt indicaţi la volan.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite