Mai bine muncă la negru în străinătate, decât un salariu mic ca în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Speriaţi că în ţară nivelul de trai va scădea în primul an de integrare, o treime din tineri vor să muncească în Occident Unul din cinci români care ar pleca şi mâine să

Speriaţi că în ţară nivelul de trai va scădea în primul an de integrare, o treime din tineri vor să muncească în Occident

Unul din cinci români care ar pleca şi mâine să muncească în străinătate ar accepta să muncească la negru, arată un studiu realizat de Daedalus Consulting pe un eşantion de 1.120 persoane din mediul urban. Doar un procent nesemnificativ ar vrea să lucreze în condiţii mai proaste decât cele din România.

În mare parte, românii se aşteaptă ca, odată cu aderarea la structurile europene, o parte importantă a forţei de muncă să migreze, susţin specialiştii companiei de sondare a opiniei publice. De asemenea, aceştia se aşteaptă ca şi pe piaţa autohtonă a muncii să apară forţă de muncă străină, în special din ţările în care nivelul de trai este mai scăzut decât în România.

Potrivit Daedalus, peste 90% din cei intervievaţi nu-şi simt însă ameninţat locul de muncă, în special pentru că se consideră cel puţin la fel de bine pregătiţi din punct de vedere profesional. Printre naţionalităţile preferate de români ca şi colegi de muncă se numără germanii, englezii şi italienii, iar printre "antipatii" în top se află ungurii şi ruşii.

Peste 25% din repondenţi şi-au exprimat dorinţa de a munci într-una dintre ţările Uniunii Europene, cea mai mare pondere, 32,4%, fiind a tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. Nici procentul celor cu vârste cuprinse între 46 şi 55 de ani nu este de neglijat, acesta depăşind 15%.

Peste 45% au deja cunoştinţe care lucrează în străinătate şi se bazează pe acestea ca să îi ajute să găsească un loc de muncă. Aproximativ 40% consideră cunoaşterea limbii un detaliu important pentru alegerea destinaţiei, în timp ce 34% din repondenţi iau în calcul salariile mari oferite de angajatori.

Mai bine de jumătate din intervievaţi ar accepta atât un loc de muncă sub calificarea pe care o au, cât şi un salariu mai mic decât angajaţii pe o poziţie similară, dar originari din ţara respectivă.

Nu contează ţara de destinaţie, slujbe să fie

Dintre românii care aleg să muncească peste hotare, doar 23,7% vor apela la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă, în timp ce aproape 22% consideră că se vor descurca la faţa locului. În ceea ce priveşte perioada de şedere în străinătate, 16,6% din cei chestionaţi doresc să migreze în ţara unde îşi găsesc de muncă, însă cei mai mulţi, 18,7%, doresc să stea în străinătate doar 1-2 ani.

Cel mai mult îşi doresc să plece la muncă într-o ţară a UE cei din Moldova, care preferă Italia, Germania şi Spania. Românii din Transilvania care speră la un trai mai bun peste hotare ar pleca în Italia, Marea Britanie şi Spania. Repondenţii din zona de sud-est a României preferă, după Italia, Spania şi Germania.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite