1,2 milioane de romance poarta numele Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1,2 milioane de romance se numesc Maria, de altfel, cel mai frecvent prenume intalnit in tara, potrivit ultimelor statistici ale Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei.

Aproape 1,2 milioane de romance se numesc Maria, de altfel, cel mai frecvent prenume intalnit in tara, potrivit ultimelor statistici ale Directiei Generale de Evidenta Informatizata a Persoanei. Astfel, la 15 august isi sarbatoresc onomastica 1.181.194 de romance. La acestea se adauga 174.727 de romance cu prenumele Mariana; 9.170 - Marieta; 9.555 - Marita; 13.200 - Marina; 1.195 - Mariuca; 20.243 - Maricica; 8.971 - Marioara si 20.288 - Mioara. Alti 156.427 de romani poarta prenumele de Marin; 140.523 de Marian; 2.686 se numesc Marinica, iar 7.574 Marinel. In total, 1.745.753 de romani isi sarbatoresc onomastica la 15 august si 8 septembrie, cand crestinii celebreaza Adormirea, respectiv Nasterea Maicii Domnului. In Ortodoxia romaneasca, Fecioara Maria, denumita Santamaria Mare la Adormire si Santamaria Mica la Nastere, este foarte importanta, cele doua sarbatori fiind legate esential de innoirea timpului la Anul Nou Biblic, aflat in preajma echinoctiului de toamna. In legatura cu sfarsitul vietii Fecioarei Maria se foloseste, din vechime, termenul de "adormire", iar in istoria crestinismului oriental acest eveniment a inceput sa fie marcat din secolul al VII-lea, in timpul imparatului bizantin Mauritiu. In acelasi veac, sarbatoarea a fost introdusa si la Roma de catre un papa grec, Sergiu I, pentru ca, in secolul urmator, termenul de "adormire" sa fie inlocuit la catolici cu cel deja consacrat astazi "asumptiune" (ridicare). Dupa 24 de zile de la Adormirea Maicii Domnului, crestinii celebreaza, la 8 septembrie, Nasterea Sfintei Fecioara Maria. Acest praznic marcheaza, in ritul rasaritean, prima sarbatoare deosebita inchinata unui sfant de la data inceperii unui nou an bisericesc, respectiv 1 septembrie.
Ieri, la sectorul 6
Masa pentru Mariile asistate social
Persoanele care isi sarbatoresc duminica, de Sfanta Marie Mare, onomastica si sunt cuprinse in listele Serviciului Public de Asistenta Sociala au avut surpriza sa fie invitate ieri la restaurant de Cristian Poteras, primarul sectorului 6. Aproximativ 150 de sarbatoriti au ciocnit un pahar de sampanie, au mancat o friptura si alte bucate mai deosebite, iar Mariile au primit de la Poteras cate o garoafa, cu urarea de "La multi ani!". Sarbatoritii care nu au fost prezenti au primit mancarea acasa, la pachet.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite