Meteoriţii au favorizat dezvoltarea vieţii pe Pământ, susţin cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetările asupra unui meteorit descoperit în Antarctica vin în susţinerea teoriei care susţine că viaţa pe Pământ a început din spaţiu, conform cercetătorilor americani.

Pentru acest studiu, au fost analizate 4 grame din praful unui meteorit descoperit în Antarctica, în 1995, numit Grave Nunataks 95229 (după locul în care a fost descoperit). Analizele chimice asupra meteoritului au arătat că în compoziţia acestuia predomină amoniacul (un amestec de azot şi hidrogen) şi hidrocarburile.

Cercetătorii de la Universitatea Arizona şi de la Universitatea California susţin că astfel de meteoriţi au căzut pe Pământ, oferind  elementele necesare dezvoltării vieţii, informează BBC.

Profesorul Sandra Pizzarello, care a condus cercetarea, spune ca studiul "arată că există asteroizi care, atunci când devin meteoriţi în urma fragmentării, pot răspândi pe Pământ un amestec de elemente, printre care şi o cantitate mare de amoniac". Ea susţine că astfel de meteoriţi ar fi putut alimenta Pământul cu suficient azot pentru a favoriza apariţia primelor forme de viaţă.

Studiile precedente concentrate pe meteoritul Murchison, care a lovit Australia în 1969 sugerează că aceştia sunt bogaţi în compuşi organici, care prezintă forme moleculare prea complexe şi prea puţin uniforme ca să poată juca un rol în naştere vieţii.

Teoria conform căreia planeta noastră are origini extraterestre rezultă, parţial, şi din credinţa că Pământul nu ar fi fost în măsură să ofere toate elementele necesare dezvoltării vieţii.

Caroline Smith, un expert în meteoriţi de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, este de părere că elementul important în noul studiu este azotul: "Pământul timpuriu avea nevoie de cantităţi abundente de azot pentru realizarea proceselor prebiologice, iar azotul se găseşte în amoniac. Majoritatea cercetărilor demonstrează că amoniacul nu a fost prezent în cantităţi suficiente pe Pământul timpuriu, aşa că ne întrebăm: de unde a venit?"

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite