Britanicii din antichitate obişnuiau să bea din cupe făcute din cranii umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faptul că primii locuitori ai insulelor britanice recurgeau deseori la acte de canibalism era cunoscut, dar de curând cercetătorii au descoperit că britanicii din antichitate  obişnuiau să îşi confecţioneze cupe de băut din craniile victimelor lor.

Cele mai vechi "pahare" confecţionate din cranii umane au circa 14.700 de ani şi au fost descoperite într-o peşteră din cel mai mare canion din Mariea Britanie - Cheddar Gorge. Deşi ele au fost găsite cu mai bine de 20 de ani în urmă, de-abia acum tehnologia microscopică le-a permis oamenilor de ştiinţă să indice modul exact în care acestea au fost făcute.

De altfel, nici modul în care erau acestea utilizate nu este cu adevărat cunoscut, dar cercetătorii consideră că erau folosite pentru a bea apă. Cupele ar fi realizate din craniile inamicilor înfrânţi şi păstrate pe post de trofee sau ar putea fi făcute ca parte a unui ritual ce presupunea păstrarea în viaţă a spiritului celor decedaţi.

O altă ipoteză a utilizării cupelor din craniu este cea a canibalismului, la care britanicii din antichitate apelau când nu îşi puteau găsi alte surse de hrană.



"Bănuim că aceşti oameni erau extrem de pricepuţi în manevrarea cadavrelor umane, iar cercetarea noastră indică exact cât de buni erau la capitolul anatomie", a declarat cercetătoarea Silvia Bello. "Semnele făcute de tăieturi şi lovituri indică modul în care craniile erau curăţate de orice ţesut. Apoi craniile erau modificate, prin eliminarea oaselor feţei şi a bazei craniului. În cele din urmă, aceste bolţi craniene erau retuşate cu meticulozitate, pentru a netezi marginile ascuţite. Având în vedere uneltele pe care le aveau la îndemână, acest proces era unul extrem de laborios", a explicat Silvia Bello.

O examinare atentă a craniului indică faptul că oasele maxilarului erau zdrobite, pentru ca măduva osoasă să poată fi aspirată, scrie Daily Mail.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite