Cea mai mare lecţie din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de două ore, 30.000 de elevi, împreună cu profesorii lor, au încercat să-i convingă pe politicienii invitaţi la dezbatere că dreptul la educaţie merită respectat Peste 30.000 de

Timp de două ore, 30.000 de elevi, împreună cu profesorii lor, au încercat să-i convingă pe politicienii invitaţi la dezbatere că dreptul la educaţie merită respectat

Peste 30.000 de elevi români din 200 de şcoli din întreaga ţară au participat ieri la "Cea mai mare lecţie din lume". Evenimentul face parte din Campania Globală pentru Educaţie 2008, la care participă aproximativ cinci milioane de copii din peste 100 de ţări. Timp de două ore, copiii au încercat să-i convingă pe politicieni că dreptul la educaţie merită respectat. La nivel mondial, accesul la educaţia de calitate se va afla în atenţia opiniei publice pe tot parcursul acestei săptămâni.

Învăţământul românesc este slab din punct de vedere calitativ faţă de standardul european, iar modernizarea acestuia va dura cel puţin câţiva ani, a avertizat ieri preşedintele Traian Băsescu.

El a spus că nimeni nu va reuşi modernizarea sistemului de educaţie în intervalul 2008-2013 dacă în proces nu sunt implicaţi toţi partenerii, respectiv politicieni, asociaţiile studenţeşti, profesori şi sindicatele. Declaraţia a fost făcută în cadrul manifestării "Cea mai mare lecţie din lume", susţinută în România de organizaţia "Salvaţi Copiii" şi desfăşurată la Colegiul Naţional "Spiru Haret" din Capitală. La dezbatere au mai participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, ONG-uri, profesori şi elevi. Ei au adus în discuţie necesitatea accesului la un învăţământ de calitate, punând un accent deosebit asupra copiilor cu dizabilităţi, a celor exploataţi economic şi a copiilor care aparţin minorităţilor etnice.

Discriminare în educaţie

Băsescu a precizat că separarea copiilor români de cei maghiari în educaţie "a creat un handicap uriaş" pentru cei din urmă, deoarece le limitează accesul pe piaţa muncii. În ceea ce priveşte educaţia copiilor rromi, preşedintele a specificat că problema majoră constă în lipsa de cultură a familiilor din care provin, "pentru care şcoala nu reprezintă o prioritate".

Soluţiile menţionate de preşedinte ar fi crearea unei agenţii integrate, pentru a evita ca diversele structuri să dea vina una pe cealaltă, şi şcolarizarea părinţilor de copii rromi. Potrivit unui raport al Roma Educational Fund, din zece copii care abandonează şcoala, opt sunt de etnie rromă. Abandonul şcolar derivă din lipsa de educaţie a familiilor din care provin, dar şi din situaţia financiară precară. O altă statistică a Institutului Naţional de Statistică arată că 70.000 de copii sunt exploataţi sub diverse forme, atât în mediul rural, cât şi în cel urban.

Nimeni nu va reuşi modernizarea sistemului de educaţie în intervalul 2008-2013 dacă în proces nu sunt implicaţi toţi partenerii
Traian Băsescu

Dreptul la educaţie - dezbătut la Iaşi

Peste 150 de elevi din judeţul Iaşi au participat şi ei la cea mai mare lecţie din lume. Trei comune din mediul rural s-au alăturat demersului iniţiat de World Vision. "Profesorii de la mai multe şcoli din Costuleni, Aroneanu şi Cepleniţa au predat simultan o lecţie de aproximativ 30 de minute despre dreptul la educaţie. La final, elevii au fost încurajaţi să atragă atenţia opiniei publice, dar şi a aleşilor locali, că doresc să fie sprijiniţi în dorinţa de a face şcoală", a declarat Magda Cămănaru, director de comunicare al World Vision Iaşi. (Alina Busuioc)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite