Peste jumătate din români consideră că munca le afectează sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrătorii din Uniunea Europeană sunt concentraţi în proporţie de 50 la sută în cinci ţări: Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania, arată raportul pe 2006 al Fundaţiei

Lucrătorii din Uniunea Europeană sunt concentraţi în proporţie de 50 la sută în cinci ţări: Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania, arată raportul pe 2006 al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi Muncă (Eurofound).

Raportul prezintă o radiografie a pieţei muncii din Europa, a sănătăţii şi securităţii în muncă, dar şi a satisfacţiei lucrătorilor.

Norvegienii muncesc cel mai puţin

Românii petrec cel mai mult timp la muncă. În timp ce media europeană este de 38 de ore pe săptămână, noi muncim 46 de ore, iar bulgarii, 44. Aproape jumătate din lucrătorii din Turcia muncesc şapte zile pe săptămână, iar numărul orelor în cele şapte zile ajunge la 54. Norvegienii muncesc cel mai puţin - 33 de ore în decurs de o săptămână.

Peste jumătate din români (55 la sută) consideră că activitatea lor constituie un pericol pentru sănătatea proprie. Cele mai multe boli profesionale sunt cauzate de mişcări dese ale braţelor, poziţiile de muncă necorespunzătoare, zgomot şi vibraţii. România ocupă primul loc în Europa la capitolul muncă în condiţii periculoase.

Avem cei mai puţini directori şi profesionişti

România are de trei ori mai puţini directori (trei la sută) şi profesionişti (opt la sută)decât media europeană. Numărul acestora este cel mai mare în Irlanda şi Italia, unde trec de 30 la sută. România este statul membru UE cu cei mai mulţi lucrători în agricultură, peste 30 la sută, în timp ce peste 66 la sută din forţa de muncă din cele 27 de state membre UE este concentrată în industria serviciilor. Aproape un sfert din europeni lucrează în domeniul artizanal (manufactură) şi numai 5 la sută în agricultură. În Polonia, procentul de agricultori nu depăşeşte 20 la sută, iar în Bulgaria acesta nu ajunge la 10 la sută. Cea mai mare cerere de forţă de muncă din Europa este în industria construcţiilor şi cea artizanală, dar şi în comerţ, sănătate şi educaţie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite