Urmează-ţi instinctul şi vei lua cele mai bune decizii, susţin cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de care ar trebui să ascultăm când ne stabilim un obiectiv este instinctul, iar asta pentru că subconştientul nostru este mult mai inteligent decât se credea, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii canadieni susţin că subconştientul poate fi un factor motivant în atingerea obiectivelor pe termen lung şi că ascultându-ne instinctul vom lua o decizie bună.

"În ultimii ani, am constatat că unele dintre ideile lui Sigmund Freud cu privire la instinct au fost corecte şi că o mulţime dintre deciziile şi sentimentele noastre sunt bazate pe lucruri de care nu suntem cu adevărat conştienţi", a explicat Sarah Moore, profesor asistent la Universitatea Alberta din Canada.

"În studiul nostru am urmărit modul în care sentimentele pe care le avem faţă de anumite lucruri ne fac să ne atingem obiectivele", a adăugat ea.

Moore a explicat că atunci când vine vorba despre obiective pe termen scurt, cum ar fi satisfacerea unor nevoi de baza, precum setea sau foamea, subconştientul va evalua obiectele, stabilind preferinţele în funcţie de modul în care respectivul lucru ne poate ajuta la atingerea obiectivului.

De exemplu, când ne este sete, o fântână sau o sticlă de suc sunt văzute într-o lumină mai bună decât o ciocolată sau sigla de la KFC. Cu toate acestea, odată ce scopul a fost atins, aceleaşi obiecte sunt privite diferit.

"Odată ce setea a fost potolită, nu mai privim apa cu aceeaşi ochi pentru că ne-am atins obiectivul", explică Moore.

 Diferenţele apar atunci când vorbim de obiective ce se întind pe perioade mai îndelungate, cum ar fi scăderea în greutate sau educaţia. De această dată, subconştientul va continua să evalueze pozitiv obiectele legate de atingerea scopului chiar şi după înregistrarea anumitor succese. Acest fapt subliniază natura indefinită a planurilor de lungă durată. "Într-o anumită măsură, niciodată nu finalizăm obiectivele pe termen lung", a precizat Moore.

"Dacă finalizăm cu succes paşii mici spre obiectivul nostru pe termen lung, ne simţim bine şi, prin urmare, vom continua să privim cu optimism obiectivul principal. Acest proces ne determină să atingem şi următorul pas în îndeplinirea visului nostru".

Surprinzător pentru cercetători a fost modul în care subiecţii au reacţionat faţă de obiect în situaţiile în care nu şi-au atins scopul.

Deşi cercetătorii se aşteptau ca subiecţii care au eşuat să reacţioneze negativ şi să manifeste neplacere faţă de obiectele ce aveau legătură cu ţelul lor, s-a constatat că atitudinea participanţilor faţă de obiect era una neutră.

"Nu urâm lucrul asociat cu obiectivul nostru pentru că acest vis este important pentru noi şi pe viitor. Subconştientul ne spune că acum nu e momentul să ne îndeplinim acel vis şi să-l abandonăm pentru o vreme", a mai spus Moore.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite