A început târgul lucrărilor de licenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul unei lucrări de diplomă variază între 200 şi 700 de lei

Lipsa de timp, comoditatea sau dorinţa de a scăpa de stresul studiului îi determină pe mulţi studenţi să-şi cumpere lucrarea de licenţă. Deşi unele universităţi au renunţat în 2008 la lucrarea scrisă în favoarea examenului, comerţul cu lucrări de diplomă este încă în floare. Dacă sunt prinşi,
studenţii pierd examenul de licenţă.

Alice N. studiază la o facultate particulară, în paralel munceşte, iar în această vară, urmează să susţină licenţa. După părerea ei, „să-ţi faci singur lucrarea în ziua de azi e o soluţie la care recurg fraierii, pentru că e foarte convenabil să ţi-o cumperi”. Ştefan R. este student la Fizică.

El spune că va apela cât de curând la o persoană care să-i vândă o lucrare de licenţă, pentru că  „mi-e lene, duc o viaţă dezor­donată, sunt foarte obosit şi nu am dispoziţie să mă documentez. Îmi place să mă distrez, să profit de viaţă, să merg la casa de pariuri şi să consum băuturi fine”. Ştefan e dispus să dea pentru o licenţă până într-o mie de euro, cu condiţia să ia notă mare, pentru că vrea să urmeze şi masteratul.

Lucrări ieftine, de nota zece – numai la comandă


Preţul unei licenţe pe internet variază între 100 şi 700 de lei. Cele mai ieftine sunt licenţele care sunt în ,,stoc”, aproximativ 200 de lei. Cei care vor o lucrare personalizată se văd nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar. Site-urile specializate se întrec în oferte promoţionale.

Unele dintre ele practică reduceri de până la 25% în raport cu numărul de lucrări comandate.

O altă „soluţie salvatoare” pentru studenţii care vor să‑şi cumpere licenţa este să apeleze la cei care au absolvit în anii anteriori. De regulă, o astfel de lucrare poate fi achiziţionată cu 150-400 lei, în funcţie de puterea de negociere a cumpărătorului. Riscul de a fi descoperit este însă mult mai mare.

Nu orice lucrare poate fi cumpărată


Romulus Brâncoveanu, decanul Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti, ne-a spus că posibilitatea ca un student să-şi cumpere lucrarea de licenţă este limitată.

„Ca îndrumător, ai posibilitatea să vezi cum evoluează textul. Studentul îţi oferă un plan al lucrării, munceşte cu tine asupra textului, face modificările pe care i le ceri, îl soliciţi în anumite privinţe şi îi indici o bibliografie. În aceste condiţii, posibilitatea de a prelua texte din altă parte este redusă. Pe lângă asta, în facultatea noastră, fiecare student, atunci când îşi depune lucrarea de licenţă, face o declaraţie pe proprie raspundere cu privire la faptul că textul respectiv îi aparţine”, a precizat Romulus Brâncoveanu.

Valentin Popescu, geolog şi conferenţiar la Facultatea de Ştiinţele Naturii din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti, ne-a explicat că posibilitatea studenţilor de a-i păcăli pe profesori este exclusă, deoarece „tematica se  stabileşte împreună cu studentul, după care profesorul merge obligatoriu cu el pe teren”.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite