A început goana după manuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii elevilor din clasele superioare de liceu trebuie să scoată din buzunar aproape 300 de lei La fiecare început de an şcolar, zeci de mii de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a se

Părinţii elevilor din clasele superioare de liceu trebuie să scoată din buzunar aproape 300 de lei

La fiecare început de an şcolar, zeci de mii de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a se văd nevoiţi să alerge după manuale. Aceasta deoarece Ministerul Educaţiei nu asigură suporturi de curs decât pentru elevii de la învăţământul obligatoriu, adică până în clasa a X-a. Dacă vor ca odraslele să termine liceul, părinţii trebuie să scoată din buzunar pentru cele 17 materii de studiu aproape 300 de lei.

Ioana C. este mama unui elev de clasa a XI-a la Liceul "Ion Barbu" din Capitală. "După prima zi de şcoală am aflat că ministerul nu mai asigură manuale pentru cei de-a XI-a. Nu ne-au suflat o vorbă la sfârşitul clasei a X-a. Măcar ne pregăteam sufleteşte şi băneşte", ne-a spus mama elevului.

Ea a adăugat că profesorul-diriginte le-a recomandat părinţilor să alerge pe la librării şi edituri pentru a face rost de manualele recomandate de profesor la oră. "Numai pe manualul de matematică am dat 38 de lei, nu mai spun că pe celelalte nici nu le-am găsit în librării", a adăugat mama. Directorul şcolii, Diana Ciulei, a refuzat să dea detalii referitoare la neimplicarea conducerii şcolii în problema manualelor.

Colegiul Tehnic de Material Rulant pentru Transporturi Feroviare din Bucureşti nu se află printre fruntaşe în ce priveşte promovabilitatea la bacalaureat. Dar chiar şi aşa, directorul de aici, ing. Gheorghe Barbu, spune că elevii săi au aflat încă de acum câteva luni de necesarul de manuale pentru clasa a XI-a. "Situaţia materială a copiilor de la noi nu este dintre cele mai strălucite.

De aceea, avem grijă ca la bibliotecă să existe în jur de 10 seturi de manuale alternative, pentru cei de a XI-a şi de a XII-a, care nu dispun de posibilităţile financiare pentru a le achiziţiona. Oricum, de pe un manual cumpărat învaţă doi-trei elevi de-ai noştri", spune directorul Barbu.

În ce priveşte înştiinţarea elevilor încă din timpul clasei a X-a despre manualele de care vor avea nevoie în anul următor, opiniile rămân împărţite. "Ar fi util, dar nu văd de ce şi obligatoriu... În cele trei luni de vacanţă poate apărea un manual mai bun decât cel deja recomandat de profesor.

Chiar dacă la început de an mai avem unele probleme cu manualele de a XI-a şi de a XII-a, multiplicăm diverse teme şi teste aici în liceu, până le primesc cei care le-au comandat. Dar, în general, elevii noştri şi le procură singuri, din librării", spune şi prof. Gabriela Băncilă, directorul Colegiului Naţional "I.L. Caragiale".

Problema se repetă an de an

La Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, situaţia este cunoscută. "Această problemă se repetă an de an... Directorii de liceu au obligaţia ca, în fiecare vară, să ne trimită listele de manuale pentru care au optat şefii comisiilor metodice din licee. Totodată, ei trebuie să-i informeze din timp pe elevi despre manualele de care vor avea nevoie în anul de studii următor", spune Svetlana Preoteasa, secretar de stat în MECT, responsabil cu învăţământul preuniversitar.

Oficialul MECT explică nepăsarea directorilor prin faptul că în Statutul personalului didactic nu este prevăzută nicio măsură punitivă pentru cei care nu respectă această reglementare. "Singurul lucru care îl pot păţi directorii este să primească un punct în minus la evaluarea anuală", motivează Svetlana Preoteasa "largheţea" cu care directorii tratează problema manualelor.

Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, ne-a declarat că profesorii ar trebui să anunţe din timp pentru ce manual optează.

"Dacă ar şti încă de la sfârşitul trimestrului al II-lea al clasei a X-a, copilul s-ar preocupa să-şi procure din timp manualele. În plus, părinţii cu venituri mai reduse le-ar achiziţiona treptat, pe parcursul celor trei luni de vacanţă, fără să facă un efort material prea mare".

Editurile spun că n-au nicio vină

Motivul este simplu: nu au cum să cunoască numărul de cărţi de şcoală care le vor fi solicitate pentru a le tipări în avans. "Dacă manualele de a IX-a şi a X-a sunt achiziţionate încă din vară de către MECT, pentru cele alternative primim comenzi şi până la sfârşitul lui octombrie.

Asta înseamnă că mulţi elevi stau fără manuale aproape două luni de zile după începerea şcolii", explică Gabriela Preda, coordonator de marketing la Editura All. "Profesorii ştiau încă de anul trecut de manualele de clasa a XI-a de care au nevoie! Aşa că i-ar fi putut anunţa din timp pe elevi despre ele, pentru a şi le putea procura", atrage atenţia reprezentanta editurii.

Preţuri ale unor manuale din anii terminali de liceu

Clasa a XI-a

Informatică - 17,99 lei - Ed. Niculescu
Biologie - 15,50 lei - Ed. Aramis
Chimie - 15,00 - Ed. Didactică şi Pedagogică
Limba şi literatura română - 16 lei - Ed. Grupul Editorial Art

Clasa a XII-a

Matematică - 15 lei - Ed. Carminis
Realizarea situaţiilor financiare şi calculaţia costurilor - 20,00 lei - Ed. Oscar Print
Fizică - 12,75 lei - Ed. Sigma
Limba italiană - 20,00 lei - Ed. Logos

Sursa: www.librarie.net

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite