A început exodul medicilor şi al asistentelor medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a înregistrat aproximativ 2.400 de cereri pentru eliberarea certificatelor şi adeverinţelor de conformitate prin care studiile din domeniul medical efectuate în

Ministerul Sănătăţii a înregistrat aproximativ 2.400 de cereri pentru eliberarea certificatelor şi adeverinţelor de conformitate prin care studiile din domeniul medical efectuate în România sunt recunoscute de către alte state europene, 1.500 fiind depuse de medici, iar restul de asistenţi şi moaşe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, 915 de cereri au fost deja rezolvate. O parte din cei care au depus cereri pentru eliberarea certificatelor şi adeverinţelor de conformitate lucrează deja în străinătate, iar o altă parte dintre solicitanţi ar vrea să aibă certificatul în eventualitatea apariţiei unei oportunităţi de angajare în afara ţării. În România, la nivelul anului 2005 erau 47.388 de medici, 10.249 de stomatologi, 9.283 de farmacişti şi 123.455 personal sanitar mediu.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat recent că salariile personalului contractual din sistemul sanitar vor fi majorate până la sfârşitul anului 2007, comparativ cu decembrie 2006, cu peste 22 la sută. Creşterile salariale se vor aplica în trei etape: cinci la sută începând cu ianuarie, doi la sută de la 1 aprilie şi 14 la sută din octombrie. În plus, personalul din sistemul sanitar va beneficia şi de o primă de stabilitate, al cărui cuantum va fi stabilit ulterior prin hotărâre de guvern, dar şi de alte facilităţi: servicii medicale, tratament şi medicaţie, în regim gratuit, numai la recomandarea medicului de specialitate. Şi medicii rezidenţi vor beneficia de creşteri salariale până la sfârşitul anului. De exemplu, pentru medicii rezidenţi în anul I, salariile vor creşte de la 591 de lei (atât cât erau în decembrie 2006), la 830 de lei la sfârşitul anului 2007. Medicii rezidenţi din anii I şi II vor beneficia şi de tichete de masă, ceea ce înseamnă că vor avea o creştere a veniturilor de peste 60 la sută.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite