Ori gustos, ori sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre noi confundă calitatea nutriţională cu gustul bun, susţine Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare În Uniunea Europeană sunt

Cei mai mulţi dintre noi confundă calitatea nutriţională cu gustul bun, susţine Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

În Uniunea Europeană sunt admişi, în prezent, 315 aditivi alimentari şi 2.600 de arome naturale şi artificiale. Lista va fi reevaluată şi, ca urmare, mulţi dintre aditivii care s-au dovedit a fi periculoşi pentru sănătate vor fi interzişi în toate ţările comunitare. Pe lângă potenţialul cancerigen pe care îl au, parte din ei, cei mai "blânzi" provoacă iritaţii ale pielii, stări de vomă şi probleme comportamentale. Specialiştii ne avertizează să nu cumpărăm un produs dacă indicaţiile de pe etichetă sunt incomplete sau nu sunt scrise citeţ.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, din Bucureşti, ne-a declarat că intrarea acestor aditivi în circuitul alimentar se datorează unei evaluări ineficiente pe termen lung. "Principala problemă o reprezintă lipsa testelor de toxicitate cronică. Specialiştii au analizat şi studiat iniţial numai toxicitatea acută, efectele imediate asupra sănătăţii".

Adevăratele necazuri apar în cazul toxicităţii cronice. "Efectele secundare nu se observă imediat după ce consumăm alimente <> în aditivi, însă după ce consumăm frecvent aceste produse, efectele negative asupra sănătăţii sunt majore", a afirmat dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta ne-a mai spus că aditivii nu au fost analizaţi pe doze zilnice, pentru fiecare persoană, ci doar în doze pe aliment. Astfel, o persoană poate asimila de-a lungul unei zile acelaşi aditiv din mai multe produse alimentare.

Îngrijorătoare e tendinţa actuală a producătorilor de a masca compuşii periculoşi cu ajutorul unor denumiri ştiinţifice. Conform legii, pe eticheta produsului trebuie să fie trecut aditivul folosit, fie sub forma codului alfa numeric (E102, E132, E129 etc.), fie sub denumirea chimică (tartrazină, amarat sau eritrozină). Tot mai des se optează pentru ultima variantă, producătorii bazându-se pe faptul că o denumire încâlcită nu spune nimic cumpărătorului, în timp ce titulatura de "E" trage un semnal de alarmă.

Legumele şi fructele stropite sunt de două ori mai periculoase

Cum alimentele fără coloranţi sunt tot mai rare pe piaţă, suntem sfătuiţi să ne orientăm spre produsele ecologice. Chiar dacă în perioada verii sunt recomandate cât mai multe fructe şi legume, nici acestea nu sunt scutite de contaminanţi, precum reziduurile de îngrăşăminte chimice şi pesticide sau metale grele. Specialiştii ne atenţionează că legumele şi fructele stropite sunt de două ori mai periculoase decât produsele care conţin aditivi. Dr. Mencinicopschi a precizat că oamenii confundă calitatea nutriţională cu gustul bun. Însă nu trebuie să ne lăsăm trădaţi de aceste aspecte. Când consumăm lichide, de preferat este apa plată, iar fructele să fie proaspete. În curând, va fi lansată o campanie de informare care precede interzicerea acestor aditivi. "În momentul în care cei de la Ministerul Sănătăţii vor spune cutare aditiv este interzis, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va urmări să fie respectate regulile. La rândul ei, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor se va ocupa de verificarea etichetelor. Va fi o campanie de informare prin care se va atrage atenţia că urmează să fie interzişi anumiţi aditivi. Când se va lua decizia şi va fi comunicată în jurnalul european oficial, din acel moment va fi interzisă folosirea acestor aditivi", ne-a declarat Radu Roatiş, preşedintele ANSVSA.

Tinerii de mâine nu vor mai putea să facă deosebirea între o roşie cultivată în curte şi una crescută cu ajutorul îngrăşămintelor chimice, tocmai pentru că le va lipsi etalonul natural
dr. Gheorghe Mencinicopschi,
directorul Institutului de Cercetări Alimentare

La ce ne uităm când alegem un produs

- Citirea etichetei este obligatorie. Dacă aceasta nu conţine un scris lizibil, este mai bine să nu achiziţionăm produsul respectiv.
- Dacă atunci când citim eticheta nu înţelegem semnificaţia a cel puţin trei dintre ingredientele conţinute, atunci nu trebuie să cumpărăm acel aliment.
- Trebuie să fim atenţi la culoare. Aceasta nu trebuie să fie prea intensă.
- Gustul şi mirosul nu trebuie să fie agresive.

Aditivii creează dependenţă

Specialiştii îi avertizează pe părinţi cu privire la pericolul pe care îl constituie conţinutul de aditivi din dulciuri şi băuturi răcoritoare asupra comportamentului micuţilor.

S-a observat că hiperactivitatea, lipsa concentraţiei, izbucnirile violente, agresivitatea micuţilor sunt o consecinţă a prezenţei aditivilor în alimentele destinate acestora. În plus, aditivii creează dependenţă. "Sindromul de hiperactivitate şi deficit de concentrare, pe scurt ceea ce transformă un tânăr într-un copil-problemă, nu rămâne însă cantonat în copilărie. El poate trece în adolescenţă şi chiar la vârsta matură, generând un comportament agresiv cu posibile deficienţe psihice", a tras un semnal de alarmă dr. Mencinicopschi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite