Cum găsim un pediatru bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criteriile pe care părinţii trebuie să le urmărească sunt competenţa, răbdarea şi interesul faţă de problemele micuţului Site-urile medicale, vecinii sau prietenii de familie sunt

Criteriile pe care părinţii trebuie să le urmărească sunt competenţa, răbdarea şi interesul faţă de problemele micuţului

Site-urile medicale, vecinii sau prietenii de familie sunt principalele surse de informare a părinţilor aflaţi în căutarea unui medic pediatru. Cum în prezent s-a renunţat la sistemul repartizării nou-născutului la un dispensar de cartier, goana după un medic competent începe cu câteva luni înainte de naşterea bebeluşului.

Alegerea unui medic pediatru bun reprezintă un stres în plus pentru viitorii părinţi. Cei mai mulţi dintre ei îşi doresc un specialist pediatru cu experienţă, care îşi are cabinetul aproape de casă, la uşa căruia nu trebuie să aştepte mult timp şi care să fie dispus să ofere consultaţii la domiciliu, prin telefon sau internet. Cele mai uzuale surse de informare în alegerea medicului pentru copii sunt vecinii, rudele, prietenii, dar şi internetul.

"De obicei, medicul de familie al mămicii este cel care preia şi nou-născutul. Aceasta în situaţia în care este pediatru sau are o specializare în acest domeniu.

Pe mămici le interesează ca medicul pentru copilul lor să fie priceput şi să aibă cabinetul aproape, astfel încât să ajungă cu uşurinţă atunci când se iveşte o urgenţă", ne-a spus dr. Ioana Colgiu, medic specialist în medicină de familie la un centru de sănătate din Capitală.

Potrivit dr. Colgiu, este bine ca un copil să rămână pentru mai mulţi ani în evidenţa unui singur medic. Continuitatea este benefică pentru micuţ, deoarece pediatrul îi cunoaşte istoricul medical şi astfel îi este mai uşor să-i aplice, la nevoie, o schemă terapeutică.

Vizita la domiciliul nou-născutului, obligatorie

Dr. Ioana Colgiu are în evidenţă 1.600 de pacienţi, dintre care 200 cu vârste între zero şi cinci ani. "Majoritatea copiilor locuiesc în apropierea cabinetului, însă am şi pacienţi care au domiciliul în alte sectoare. Părinţii au insistat să îi înscrie la mine şi nu i-am putut refuza", a spus dr. Colgiu.

Potrivit specialistului, un medic "bun" este cel care îşi dă interesul faţă de pacient, care este dispus să asculte cu atenţie şi să răspundă întrebărilor părinţilor, care are răbdare cu copilul şi nu se supără atunci când
este solicitat în afara programului.

De exemplu, în cazul nou-născutului, medicul este obligat, prin lege, să-i facă o vizită, atât lui, cât şi mămicii, imediat ce s-au întors de la maternitate. Vizita la domiciliu este obligatorie, însă nu şi sfaturile de puericultură (mijloace de creştere şi dezvoltare armonioasă ale copilului în primii ani de viaţă). Depinde de interesul manifestat de medic.

"Există nişte sfaturi pe care părinţii trebuie să şi le însuşească, în legătură cu orele de masă, cu toaleta şi baia micuţului, dar şi despre trusa medicală de urgenţă. Cei care mai au un copil ştiu ce să facă, însă pentru părinţii începători este o sarcină dificilă.

În plus, mămicile sunt foarte speriate. Ele se liniştesc însă când ştiu că au la cine să apeleze dacă nu ştiu cum să se descurce cu copilul sau dacă acesta are vreo problemă de sănătate", a adăugat dr. Colgiu.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite