Cum să devii medic în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Velicu câştigă 1.090 de euro pe lună, la care se adaugă plata gărzilor, între 11 şi 26 de euro pe oră După şase ani de facultate în România, absolvenţii de medicină sunt

Mihai Velicu câştigă 1.090 de euro pe lună, la care se adaugă plata gărzilor, între 11 şi 26 de euro pe oră

După şase ani de facultate în România, absolvenţii de medicină sunt dispuşi să mai înveţe câteva mii de pagini, plus o limbă străină, pentru a putea profesa în altă ţară. Mulţi dintre cei care pleacă să lucreze în străinătate nu o fac doar pentru bani, ci şi pentru faptul că acolo ar putea să aibă o carieră de succes.

Spania şi Italia sunt doar două dintre ţările către care migrează personalul medical din România. Dacă ar fi să facem comparaţii la capitolul salarii, România ar pierde din start. În Spania, un medic în anul întâi rezidenţiat are salariul de bază 1.090 euro lunar, la care se adaugă şi gărzile plătite de la 11 la 26 de euro pe oră, în funcţie de ziua în care se efectuează.

Mihai Velicu (27 de ani) este medic rezident în Castellon, Spania. "Din 2006, am început să caut informaţii exacte în ceea ce priveşte paşii care trebuiau urmaţi pentru a ajunge să profesez ceea ce-mi doresc, cu un salariu decent", ne-a spus el.

Mihai a dat rezidenţiat mai întâi în România, în noiembrie 2006: "În ianuarie 2007 mă aflam deja la Madrid, în sala de examen pentru medicii rezidenţi. Aflarea rezultatelor m-a pus pe gânduri, luasem examenul în Medicină de Familie în ambele ţări. Am ales Spania din două motive: salariul şi condiţiile de muncă din spitalele de aici".

Test-grilă şi bibliografia

Examenul MIR (Medico Interno Residente) este echivalentul spaniol al rezidenţiatului românesc şi durează între 3 şi 5 ani, în funcţie de specializare. El constă dintr-un test-grilă de 260 întrebări cu răspuns unic, dintre care 10 sunt de rezervă în cazul în care se contestă vreo întrebare din cele 250 obligatorii (veţi afla abia la publicarea rezultatelor care întrebări sunt anulate).

Examenul se susţine în centre acreditate de Ministerul Sănătăţii spaniol în zi unică şi durează cinci ore (în ultimii ani, examenul s-a susţinut la sfârşitul lunii ianuarie). Punctajul de la acest test reprezintă 75% din nota finală, restul de 25% fiind dat de mediile anuale, nota obţinută la Licenţă şi la susţinerea lucrării de diplomă.
Există şi instituţii private care oferă stagii de pregătire pentru examen, neobligatorii, şi care se pot face şi la distanţă (preţul variază între 150 şi 300 euro). Cea mai cunoscută este CTO (www.cto.es).

După examen se alege postul în funcţie de clasificarea comunicată pe site-ul Ministerului Sănătăii www.msc.es . În afară de munca efectivă din spital, fiecare medic rezident intră într-un plan de formare care include seminarii şi stagii pe diferite specializări. Anual, programul este evaluat şi notat. Dacă rezultatele examenului MIR nu vă sunt favorabile, mai aveţi o posibilitate, aceea de a profesa ca medic generalist în sistemul de substituţie.

Acte necesare pentru a susţine rezidenţiatul în Spania

Diploma şi foaia matricolă ştampilate de către Ministerul Educaţiei din România ;

Apostila de la Haga aplicată pe diplomă şi pe foaia matricolă în original la Prefectura municipiului de reşedinţă;

Traducerea legalizată a diplomei şi a foii matricole;

Apostila de la Haga aplicată pe traducerile legalizate la Tribunalul municipiului de reşedinţă;

Cu aceste acte vă puteţi adresa apoi Biroului Ataşat de Învăţământ (Agregaduria de educacion), Sector 1 (tel. 021 - 230.17.72). Taxa de echivalare pentru Diploma de Licenţă (86,9 euro în anul 2007) se achită în contul Ministerio de Educacion y Ciencia, Banco Bilbao Viscaya Argentaria (BBVA), c-Alcala 16, 28014, Madrid.

Actele se pot depune şi direct în Spania, la Madrid, sau în celelalte centre universitare spaniole. Pentru rezidenţa în Spania este nevoie şi de un atestat de cunoaştere a limbii spaniole - DELE intermedio (Diploma de Espanol como Lengua Extranjera) -, examen care se poate susţine la orice Institut Cervantes.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite