A fost descoperit tratamentul împotriva HIV?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii americani ar putea învinge teribila maladie SIDA cu ajutorul unei proteine din organismul uman Cercetătorii americani au făcut o descoperire care ar putea revoluţiona

Cercetătorii americani ar putea învinge teribila maladie SIDA cu ajutorul unei proteine din organismul uman

Cercetătorii americani au făcut o descoperire care ar putea revoluţiona medicina. Este vorba de un posibil tratament pentru HIV, una dintre cele mai cumplite maladii apărute în secolul XX. Soluţia propusă de specialiştii Institutului Naţional American pentru Cercetarea Genomului Uman este o proteină produsă de organismul uman, ITK, care poate distruge retrovirusul responsabil pentru producerea infecţiei. Descoperirea deschide calea pentru noi terapii potenţiale.

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) s-a dovedit până în prezent foarte rezistent în faţa substanţelor antiretrovirale, deoarece este capabil de mutaţii genetice multiple. De aceea, specialiştii au decis să "atace" virusul pe un nou front, şi anume prin dezvoltarea unor medicamente care să aibă ca ţintă proteinele existente în celulele umane, ce sunt mai puţin expuse riscului de a suferi mutaţii genetice, în comparaţie cu proteinele virale.

Astfel, cercetătorii au reuşit să blocheze infectarea unui ţesut prin dezactivarea proteinei ITK, prezentă în limfocite. Dacă această proteină nu este activă, retrovirusul care produce SIDA nu mai poate utiliza cu eficacitate limfocitele pentru a se reproduce, ceea ce ar putea bloca propagarea maladiei.

"Descoperirea unei ţinte celulare umane care poate fi dezactivată şi care în acelaşi timp poate bloca infectarea constituie un concept inovator şi deschide calea pentru noi terapii potenţiale", a precizat dr. Eric D. Green, directorul ştiinţific al Institutului pentru Cercetarea Genomului Uman.

Maladie cu simptome de gripă

Prima izolare a virusului HIV a fost făcută în 1983. Un an mai târziu, s-a confirmat că el generează boala SIDA. Virusul atacă şi distruge lent celule importante ale sistemului imunitar şi ale sistemului nervos. SIDA apare la persoanele infectate cu HIV, aflate într-o stare avansată de distrugere a sistemului imunitar.

HIV se transmite cel mai frecvent prin contact sexual fără prezervativ sau prin utilizarea în comun a unor obiecte care taie sau înţeapă şi sunt pătate cu sânge infectat. Infecţia cu HIV are trei etape. În prima fază, aproximativ 50% dintre persoanele infectate se plâng de simptome pseudogripale: dureri de oase şi musculare, febră moderată, dureri de cap, mărirea volumului ganglionilor limfatici.

În etapa a doua, survine scăderea capacităţii de apărare a organismului, din cauza acţiunii distructive a virusului. În ultima fază a bolii (SIDA), imunitatea slăbită permite apariţia unor infecţii, parazitoze şi forme de cancer.

Medicament obţinut în zece ani

Descoperirea cercetătorilor americani a fost publicată, în urmă cu două zile, în revista Academiei Naţionale de Ştiinţă din SUA. La studiu au luat parte specialişti în imunologie ai Institutului Naţional American pentru Cercetarea Genomului Uman (INACHU), ai Institutului Naţional de Sănătate Publică din SUA, dar şi cercetători de la mai multe universităţi americane, printre care Pennsylvania, Park şi Boston.

"Ne dorim ca şi alţii să dezvolte rezultatele pe care noi le-am obţinut şi să le transforme în terapii anti-HIV", a conchis dr. Pamela Schwartzberg, coordonatorul studiului. Însă până la obţinerea unui tratament anti-HiV ar putea trece chiar şi zece ani. Ultimul medicament adresat terapiei pacienţilor infectaţi cu virusul HIV a fost descoperit şi dezvoltat, pe parcursul a zece ani, de cercetătorii britanici de la Pfizer şi va fi lansat pe piaţa europeană în septembrie 2008.

HIV /SIDA în statistici

33,2 milioane persoane infectate cu HIV, la nivel mondial, dintre care 30,8 milioane adulţi şi 2,5 milioane copii sub 15 ani

În România sunt înregistraţi 11.906 bolnavi cu HIV/SIDA, dintre care 6.613 cu HIV ( 4.488 cazuri la copii şi 2.125 la adulţi) şi 5.923 de bolnavi cu SIDA (3.526 copii şi 1.767 adulţi)

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite