Astăzi, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Buna Vestire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 25 martie, ortodocşii prăznuiesc Buna Vestire, sărbătoare închinată Maicii Domnului. Potrivit tradiţiei creştine, Fecioara Maria a fost vestită, prin slăvitul Arhanghel Gavriil, că

La 25 martie, ortodocşii prăznuiesc Buna Vestire, sărbătoare închinată Maicii Domnului. Potrivit tradiţiei creştine, Fecioara Maria a fost vestită, prin slăvitul Arhanghel Gavriil, că va naşte pe Fiul Lui Dumnezeu, Isus Hristos. Trimis de Domnul, în mare taină, în cetatea Nazaret, Gavriil i-a adus vestea Fecioarei Maria că a primit har de a aduce în lume, ca om întrupat, pe Mântuitorul Isus Hristos: "Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea, şi Sfântul care Se va naşte din tine Fiul lui Dumnezeu Se va chema", scrie Sfânta Scriptură.

Datini şi obiceiuri

Buna Vestire, numită în popor Blagoveştenie, este sărbătorită în intervalul Postului Mare şi Biserica acordă dezlegare la peşte. În această zi se scot stupii de la iernat, se stropesc cu agheasmă şi sunt afumaţi pentru a avea miere din belşug. Acum începe să cânte cucul din nou. Oamenii întâmpină primul lui cântec cu veselie, îmbrăcaţi în haine curate şi cu bani în buzunare pentru a avea spor în tot ce fac tot anul. Se crede că, aşa cum va fi vremea de Blagoveştenie, aşa va fi de Paşte şi în general tot anul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite