Un copil condamnat sa ramana o "leguma" intr-un azil poate visa sa ajunga "rockstar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O claie de par negru, buclat si stralucitor. Si toata fata, numai un zambet. Frederick Michael Lowenthal locuieste in oraselul american Amherst, din statul Massachusetts, are 8 ani si se

O claie de par negru, buclat si stralucitor. Si toata fata, numai un zambet. Frederick Michael Lowenthal locuieste in oraselul american Amherst, din statul Massachusetts, are 8 ani si se pregateste intens sa devina "rockstar". De aceea si-a lasat si plete, de aceea a invatat sa cante la chitara. Acum sapte ani si ceva era un copil cu ochii mari si tristi intr-un orfelinat din Constanta, abandonat de parinti, o tiganca turcoaica si un marinar. Baietelul avea numai sapte luni, il chema Cadir Ferudin si fusese depistat cu hidrocefalie, o afectiune cauzata de acumularea lichidului cefalorahidian, care nu se mai elimina din cutia craniana. O operatie aproape miraculoasa si un proces de adoptie l-au transformat pe Ferudin, o viitoare "leguma", in Frederick, un baietel vesel si sanatos.
Un zambet l-a salvat de la moarte
"Intr-o camera cu 30 de copii care dormeau, numai el era treaz. Rezemat cu barbia de rama de fier a patutului, m-a vazut si mi-a zambit. M-am intrebat de-atatea ori ce s-ar fi intamplat dac-ar fi dormit, daca nu mi-ar fi zambit atat de cuminte si de trist... Cu zambetul acela a inceput totul", povesteste "mama din Romania" a lui Freddy, Maria Popescu, cea care l-a descoperit pe micut intr-un leagan din Constanta. Abandonat la nastere, micul turc fusese inca o data abandonat, de o posibila familie adoptiva, dupa ce se descoperise ca sufera de hidrocefalie. Maria i-a facut o fotografie si s-a intors la Bucuresti. Femeia a cerut sprijin pentru copil, in vederea unei operatii care sa-i salveze viata. Dupa operatia salvatoare, realizata de profesorul Vlad Ciurea, la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni" din Capitala, Maria n-a mai vrut sa-l lase pe copil sa plece si a cerut unei agentii americane de adoptii, cu care colabora, sa caute o familie pentru micut. "Stephanie Gelfan si Wolfe Lowenthal sunt cei doi soti care doreau, pe langa copilul propriu, facut la batranete, sa adopte unul. Si pentru ca erau in varsta, nu puteau sa infieze decat un copil cu handicap sau unul mai mare de zece ani. Acesta a fost norocul lui Freddy care, desi operat, era considerat inca "o problema umanitara"", ne spune Maria.
La sapte ani a vrut sa-l cunoasca pe cel care l-a operat
La sapte ani de la operatie, la sapte ani de la plecarea din Romania, copilul a vrut sa se intoarca. Mama adoptiva i-a pus de zeci de ori casetele video inregistrate pe cand era doar un bebelus. Baiatul isi cunoaste povestea si a venit sa-i spuna personal "Thank you for saving my life" profesorului Ciurea, cel care l-a operat. "L-am dus si in cladirea in care a fost leaganul la Constanta, profesorul Ciurea l-a plimbat prin sectie si, pe unde mergeam, toata lumea ii dadea cate ceva, ba o cireasa, ba un mar, ca-i nostim foc", povesteste Maria, care i-a insotit peste tot pe cei doi, veniti in vizita de recunoastere si de multumire. A fost si la mare, la 2 Mai, si la munte, la Moeciu, si i-au placut la nebunie sarmalutele si micii.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite