Cel mai bătrân condamnat pe viaţă din penitenciarul Giurgiu (Galerie Foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are la activ trei omoruri pe care le pune pe seama mândriei lui, dar şi a răutăţii oamenilor. Ion Neculae, cel mai bătrân rrom vieţaş din  Penitenciarul Giurgiu, vrea să-i fie abolită pedeapsa de închisoare pe viaţă. Asta în timp ce zeci de mii de români vor reintroducerea detenţiei pe viaţă pentru infracţiuni de omor.

Condamnat pe viaţă, având trei omoruri la activ, speră să fie eliberat şi să ia viaţa de la capăt. Ion Neculae, în vârstă de 60 ani, este cel mai în vârstă puşcăriaş închis pe viaţă din Penitenciarul Giurgiu şi are trecute în cartea de vizită două condamnări.

Prima dată, în 1974,  a luat cu cuţitul două vieţi, tată şi fiu. Prezintă dezinvolt şi lipsit de emoţie atrocităţile comise. „Am tăiat trei inşi, dintre care doi au murit. Eu eram în legitimă apărare şi am încercat să rezolvăm ca între vecini. Cu spoitorii nu e bine să te pui”, mărturiseşte deţinutul.

Avea 24 de ani când a fost închis, dar a fost eliberat condiţionat la vârsta de 38. La puţin timp după ce şi-a câştigat libertatea a mai făcut o victimă: a călcat un om cu maşina, primind astfel detenţie pe viaţă, el fiind recidivist.

„Regret, da’ acuma ce pot să fac?”

Cuţitar de meserie, pune gravitatea faptelor sale pe seama orgoliului său şi a răutăţii celor din jur. Privirea fixă care nu trădează nicio remuşcare îţi lasă senzaţia că n-ar ezita să-ţi devină naş, chiar dacă şi-a petrecut mai mult de jumătate din viaţă în puşcărie. „Nu pot spune că am fost cuminte, pentru mine orgoliul a fost tot. După atâţia ani de puşcărie, simt că a ars tot în mine. Regret, regret, da’ acuma ce pot să fac? Sunt singurul caz în care s-a dat pe viaţă pentru omor din culpă”, declară Neculae.

Nevasta a fost şi ea în puşcărie, iar acum îngroaşă rândurile emigranţilor plecaţi în Italia la „muncă cinstită”, după cum subliniază deţinutul.

Crimele, violurile şi furturile comise de românii plecaţi în Italia îl impresionează pe vieţaş. „Mă uit la televizor şi văd tot timpul numai infracţiuni. Parcă au înnebunit toţi. Nu mai e ca înainte. Acuma i-a zăpăcit banu’ pe toţi, te omoară şi pentru un telefon”, îmi spune puşcăriaşul.

„Puţini pot fi reabilitaţi“

Chiar dacă ar fi eliberat, psihologii îi dau puţine şanse de reintegrare socială. „Ţinând cont de pedeapsă, de mediul în care a trăit atâţia ani şi de situaţia economică din acest moment, puţini sunt cei care se cuminţesc după ce sunt eliberaţi”, declară psihologul Penitenciarului Giurgiu, Ana-Maria Mucioniu.

45% dintre români cer detenţia pe viaţă pentru omor

Comisariatului pentru Societatea Civilă (CSC) strânge semnături pentru a fi reintrodusă în Codul Penal detenţia pe viaţă pentru omor. Până în prezent s-au strâns peste 50.000 de mii de semnături, dar ca legea să fie aprobată este nevoie de minimum 500.000. O statistică realizată de CSC arată că în jur de 45% dintre români au cerut detenţia pe viaţă pentru crimă şi peste 15% nu mai au încredere în justiţie.

130 de condamnaţi pe viaţă se găsesc în penitenciarele din România

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite