Imagini spectaculoase: Impactul dintre o cometă şi Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrar credinţei populare, există o mulţime de comete în Univers. De ce nu le vedem? Fie pentru că sunt prea mici pentru a fi văzute cu ochiul liber, fie că acestea îşi fac apariţia pe timpul zilei. Însă marea majoritate a cometelor se apropie de Soare doar pentru o scurtă perioadă de timp.

În urmă cu aproape o săptămână, observatorul SOHO a surprins momentul în care o cometă a intrat în Soare. Impactul a coincis cu o explozie solară masivă, numită ejecţie coronală de masă, ce constă într-o explozie de plasmă care aruncă particulare solare cu o viteză incredibilă.

Oamenii de ştiinţă de la NASA susţin, însă, că moartea cometei şi erupţia solară s-au petrecut independent una de cealaltă, întrucât nu există o legătură convingătoare între cometele ce trec la distanţe mici de Soare şi exploziile solare. De fapt, analiza acestei ejecţii, folosind imagini obţinute de Observatorul Solar Dynamics, arată că aceasta a izbucnit înainte ca acea cometă să vină suficient de aproape de suprafaţa soarelui pentru a interacţiona cu câmpurile magnetice puternice, potrivit Space.com.

În imaginile de mai jos soarele (reprezentat de un cerc alb) este blocat de un disc roşu, pentru a permite observarea detaliilor din corona Soarelui.

Cometa a fost descoperită de către astronomul amator Serghei Shurpakov şi face parte din grupul de comete "ale familiei Kreutz", care se apropie destul de mult de Soare. Despre cometele Kreutz se spune că sunt rămăşiţe ale unei comete gigant, distrusă în urmă cu câteva secole.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite