Tot mai puţini ciobani pleacă în transhumanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciobanii din munţii Vrancei au plecat, ieri, în transhumanţă în cadrul u-nei sărbători tradiţionale cunoscute sub denumirea de "Boteitul oilor". După slujba de Sf. Constantin şi

Ciobanii din munţii Vrancei au plecat, ieri, în transhumanţă în cadrul u-nei sărbători tradiţionale cunoscute sub denumirea de "Boteitul oilor".

După slujba de Sf. Constantin şi Elena, localnicii din Negrileşti şi-au scos oile în stradă, ca să le sfinţească preotul. Apoi s-au tocmit cu oierii, să le ia la stână. Ciobanii, care au obţinut un salariu de 700 lei, au promis să aibă grijă de mioare şi să dea proprietarului, în fiecare lună, 7 kilograme de caş de oaie şi unul de urdă pentru fiecare oaie. Obiceiul Boteitul oilor, vechi de zeci de ani, considerat de localnici, dar şi de ciobani, drept foarte important, riscă însă să dispară. Numărul oierilor din zona de munte a scăzut alarmant după ce foarte mulţi au ales calea străinătăţii. "Eu am 200 de oi. Aş creşte mai multe, că am mulţi clienţi la caş, dar nu mai sunt ciobani. Toţi au plecat prin Italia. Eu le dau şi 200 euro/lună, dar tot nu vin", ne-a spus Georgică Nistor, proprietar de oi din satul Negrileşti.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite