VIDEO Eva Kiss: „Diaspora română nu este unită“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreaţa Eva Kiss are o viaţă împlinită în Danemarca, unde trăieşte de 21 de ani. Începutul nu a fost însă uşor, mărturiseşte ea. Cântăreaţa a revenit în ţară pentru câteva proiecte artistice, printre care un album best of. Eva Kiss (58 de ani) s-a integrat în ţara care a adoptat-o, dar spune că nicăieri nu e ca acasă.

„Adevărul": Această venire în România e doar o vizită pentru că vă era dor de ţară şi de prieteni sau include şi un proiect muzical?

Eva Kiss : De data aceasta avem şi un proiect artistic. Vrem să facem un CD best of la Electrecord, cu ajutorul unui sponsor. E un album cu melodiile mele mai vechi, dar şi cu piese noi. Vom selecta unele piese de acum 30-40 de ani, piese aproape uitate, dar extraordinar de frumoase. E păcat să se piardă.

Ştiu că aţi revenit în mod constant în ţară în ultimii ani. Mai înseamnă România acasă pentru dumneavoastră?

Aş dori să vin mult mai des. Dar, din păcate, nu putem, pentru că avem multe angajamente în Danemarca. Pentru mine, România va rămâne întotdeauna acasă.

Cum e viaţa în Danemarca? Simţiţi că v-aţi integrat acolo?

Da. Am învăţat limba, suntem iubiţi de publicul de acolo, am cântat de două ori pentru regina Danemarcei, am fost invitaţi la televiziune, suntem difuzaţi la radio. Cu toate acestea, nu este ca aici, lipseşte ceva.

Cum aţi ajuns să cântaţi în faţa reginei Danemarcei?

Prima oară a fost în 1997, la un eveniment caritabil organizat de Crucea Roşie. În astfel de ocazii trebuie respectat un protocol strict: fiecare minut e calculat, securitatea e maximă, gesturile sunt calculate. Prima dată n-am putut comunica, noi eram pe scenă, iar familia regală era în public. În 2004 am avut a doua întâlnire, la un dineu organizat de preşedintele de atunci, Ion Iliescu. Mai întâi am cântat în limba daneză, o melodie care îi place reginei. Apoi am încălcat un pic protocolul, am coborât de pe scenă, am mers în public şi am cântat „Ionel, Ionelule" împreună cu Ion Iliescu. După care am cântat „Non, je ne regrette rien", pentru Prinţul Consort, care e francez. Le-a plăcut foarte mult şi ulterior am aflat că a fost prima dată când regina Danemarcei nu a respectat programul şi a amânat plecarea cu 20 de minute pentru a asista la concertul nostru. 

Se spune despre nordici că sunt reci... V-aţi făcut prieteni danezi?

E greu să ţi-i faci prieteni. Nu-ţi sar în braţe de la început, trebuie să te cunoască, să aibă încredere în tine, ca să devină prietenii tăi. În general, diaspora română nu e foarte unită. Acum avem mai mulţi prieteni danezi decât români. I-am apropiat datorită muzicii.

Cât de dificil a fost să vă adaptaţi? Când aţi ajuns în Danemarca ce aţi făcut: aţi cântat sau aţi lucrat în alt domeniu?

Datorită soţului meu, am cântat de când am ajuns în Danemarca, în 1990. Însă a fost greu, ca orice început. Erau români care stăteau şi cântau acolo de vreo câţiva ani şi care ne puteau ajuta. Nu numai că nu ne-au ajutat, ba din contra, ne-au pus piciorul pe cap şi au încercat să ne bage la fund. Este un episod destul de trist.

Ce a fost cel mai greu când aţi ajuns acolo?

Limba. Este foarte grea. Fetele noastre o vorbesc bine acum, dar noi încă avem un accent. În plus, îmi lipseau prietenii şi familia din România. Integrarea nu înseamnă o lună sau şase luni, începe după vreo trei ani. Noi n-am suferit totuşi foarte mult, pentru că ne aveam unul pe celălalt.

Fetele dumneavoastră cum s-au integrat?

Eva (39 de ani), fata cea mare, e hair stilist şi munceşte într-un mare salon. E căsătorită tot cu un român şi avem şi un nepoţel, Daniel, de 7 ani. Alexandra, care are 23 de ani, e la facultate, dar e pasionată de muzică şi cântă la vioară. Mai am un băiat, Andrei (31 de ani) din prima căsătorie. El a rămas în România, a fost crescut de tatăl lui. A fost o istorie tristă, ne-am reîntregit familia în 2001, abia după ce a murit fostul soţ, când copilul meu şi-a luat inima în dinţi şi m-a căutat. Nu-l mai văzusem de 14 ani... Eu am divorţat în '82, dar mi-am mai văzut fiul pe ascuns. A fost dificil... Despre fostul soţ o să vă spun doar că avea 2,10 metri, a făcut baschet la Dinamo, apoi a intrat în Poliţie şi a lucrat şi pentru Securitate, Cred că asta spune tot. N-aveam cum să-i iau copilul...

Cum a fost pentru dumneavoastră, ca mamă, să nu vă vedeţi copilul atâta vreme?

Eram foarte tristă, însă nu aveam ce să fac. Aveam încă doi copii pentru care trebuia să trăiesc. Însă, deşi eu am avut probleme cu fostul soţ, fiul meu a fost crescut foarte bine. Cred că mi-am îndeplinit menirea ca mamă, pentru că am trei copii extraordinari, de care sunt mândră.

Cum a fost întâlnirea cu actualul dumneavoastră soţ, Radu Constantin? A fost dragoste la prima vedere?

Eram la barul Melody, în 1981, pregăteam un spectacol acolo. Trebuia să cânt două sau trei melodii, iar una dintre ele a fost „Woman in Love", a Barbrei Streisand. Însă piesa e destul de dificilă, eu nu o repetasem foarte bine, aşa că am greşit la un moment dat. Radu mi-a atras atenţia într-un mod puţin ironic, lucru care nu mi-a plăcut. Apoi am aflat că îşi căuta oameni să facă o trupă cu care să cânte în străinătate şi m-a invitat şi pe mine într-un turneu de şase luni. Am acceptat şi aşa a început totul. 

La cât timp de la plecarea în Danemarca v-aţi întors pentru prima dată în România?

După 11 ani, în 2001. Murise tatăl lui Andrei, iar fiul meu mi-a telefonat şi m-a chemat aici. Şi am zis că e momentul să ne întoarcem.

Şi cum aţi regăsit România?

Am avut un şoc. Ne-am aşteptat să fie mult mai bine. Mi s-a părut că e foarte multă faţadă.

Dar acum cum vi se pare?

În Danemarca, avem doar şes. România e o ţară minunată: are munte, mare, peisaje foarte frumoase. Însă aici mai sunt multe de rezolvat...

În replică

" Am fost alături de ea la mai toate momentele sale de vârf, atunci când se afla în România. Mă bucură să o văd atât de legată în continuare de muzica uşoară românească. Este o fiinţă foarte discretă, chiar retrasă, uneori i-am şi imputat asta. Poate de aceea a şi fost nevoită să plece din ţară. "
Octavian Ursulescu
prezentator

+

Sinceră: „Nu ştiu să mint. Dacă încerc să spun o minciună cât de mică, mă dau de gol şi mă prinzi imediat".

-

Econoamă: „Nu pot să arunc nimic. Strâng multe lucruri, am haine de scenă de acum 30 de ani, pe care încă le păstrez".

Obiectul Adevărului

" Acest disc de vinil, „Puterea dragostei", lansat acum peste 25 de ani, îmi este foarte drag. E muzica mea. Ce mă poate reprezenta mai bine? "

„N-am ştiut niciodată prea bine maghiară"

Cum era viaţa artistică înainte de Revoluţie?

Înainte de '89, eu mă simţeam foarte bine. Aveam concerte, mergeam cu ­mulţi colegi în turnee, nu era atâta invidie ca acum, nu existau atâtea orgolii. Artiştii erau mult mai uniţi. Uite, recent ne-am întâlnit cu Mirabela (Dauer - n.r.) şi ne-am amintit de turneele pe care le făceam... ­Ne strângeam după spectacole, făceam chefuri, râdeam...

Cu cenzura aţi avut probleme?

Erau anumite melodii care se cântau într-un anumit context, la unele festivaluri sau la Cântarea României. Şi eu am avut astfel de piese, dar mi-au plăcut. Cântau ţara, ce este ruşinos în asta? „Puterea dragostei", în schimb, era o piesă din repertoriul internaţional („The Power of Love", a cântăreţei Jennifer Rush - n.r.). Puteam să cântăm şi aşa, şi aşa. E drept, cu vestimentaţia erau mai stricţi. Nu ne lăsau să avem decolteuri sau să purtăm rochii foarte scurte. Dar oricum mie ­nu-mi plăcea să mă etalez.

Povestiţi-mi despre copilăria dumneavoastră.

Tatăl meu a murit de timpuriu, la 32 de ani, iar mama a avut grijă de noi, cei patru copii. Tata a fost redactor la Casa Scânteii, la secţia în limba maghiară, aveam 7 ani când el a murit. Eu n-am ştiut niciodată prea bine maghiară, pentru că am făcut şi grădiniţa, şi şcoala în limba română. Tata a zis aşa: trăieşti în România, prima limbă pe care trebuie s-o înveţi este limba română. Şi mi se pare absolut corect. Eu mă bâlbâi în limba maghiară.

De unde vine pasiunea pentru muzică, cânta cineva din familie?

Mama avea o voce foarte frumoasă, dar nu a cântat la modul profesionist, pentru că avea patru copii de îngrijit. Cânta în casă, îmi cânta mie. Cu ea mă asemăn la voce. Primele mele încercări artistice au fost în copilărie, la Casa pionierilor, unde dansam. ­Îmi aduc aminte că atunci când m-au făcut pionier am plâns pentru prima dată de când tata nu mai era. Voiam să mă vadă, să fie mândru de mine, pentru că pe vremea ­aceea luai cravata de pionier numai dacă erai bun la învăţătură. Revenind, eu am început cu dansul, dar la o serbare am spus că vreau să cânt. Aşa am ajuns în cor, unde cântam ca solistă. Am continuat apoi cu emisiuni TV, am ajuns la „Steaua fără Nume", unde m-a invitat Simona Patraulea, după care m-am lansat în muzica uşoară.

Testul Adevărului

Stela Enache

„Un om extraordinar, cum greu găseşti în zilele noastre. Un om serios, cu o voce minunată. Este o fire foarte sensibilă".

image
image
image

Jennifer Rush

„N-am cunoscut-o încă, dar ultima dată când a fost ea în România şi a fost invitată la OTV, i s-a pus să asculte melodia «Puterea dragostei» („The Power of Love") , interpretată de mine. Şi se pare că ei i-a plăcut". 

Octavian Ursulescu

„Este un bun prieten. Are o cultură rară. A pus suflet în fiecare prezentare pe care a făcut vreunui artist care a urcat pe scenă".

image
image

Dan Spătaru

„Am colaborat cu el, era un om foarte corect şi un artist adevărat. Orice melodie i-ai fi dat, o transforma în şlagăr".

image

Mihaela Runceanu

„Am avut multe spectacole împreună. A avut o voce extraordinară, îşi punea în valoare fiecare interpretare. Lucra foarte mult. A fost o colegă foarte bună".

image

Carte de vizită:

- Data şi locul naşterii: 31 martie 1953, Bucureşti
- La 7 ani, Eva Kiss a rămas orfană de tată şi s-a mutat împreună cu mama şi fraţii săi la Târgu-Mureş.
- În 1973 a participat la „Steaua fără nume". Au urmat festivaluri naţionale (Mamaia) şi internaţionale (Bulgaria, Japonia) şi turnee în străinătate. Printre şlagărele sale se numără „Puterea dragostei" şi „Tăcutele iubiri".
- După un prim mariaj eşuat, în 1984 s-a căsătorit cu muzicianul Radu Constantin.
- Din 1990 trăieşte în Danemarca, alături de soţul ei şi de fiicele sale.
- Are trei copii: Eva, Alexandra şi Andrei.

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite