Un bucurestean fara maini munceste sa-si creasca cei doi copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abandonat de parinti la o casa de copii pentru ca s-a nascut fara maini, Petru Morosan se zbate sa traiasca dintr-un salariu de mizerie. Este casatorit si are doi copii, de 2 si 7 ani. Din cele

Abandonat de parinti la o casa de copii pentru ca s-a nascut fara maini, Petru Morosan se zbate sa traiasca dintr-un salariu de mizerie. Este casatorit si are doi copii, de 2 si 7 ani. Din cele aproape 5 milioane pe care le castiga impreuna, familia Morosan plateste mai mult de jumatate la intretinere. Din ce le ramane, Dumnezeu cu mila.
"Mai bine mor de foame decat sa fiu dator"
Dupa ce a trecut prin scoala scriind cu gura, Petru a absolvit un liceu economic la un centru scolar special, pentru persoane cu handicap locomotor. A lucrat un timp ca supraveghetor al copiilor din acelasi centru, iar din 1998 e curier la o firma. "La biserica am izbucnit in plans ca ramasesem fara servici, si o doamna m-a ajutat sa ma angajez. M-au luat de mila, cand m-au vazut cum sunt, ca sa am vechime si sa ma pot pensiona peste trei ani. Nu-mi pot da decat salariul minim pe economie. Oricum, nu pot face mare lucru", se plange el. Anul acesta nu mai primeste nici ajutorul social, pentru ca i-a fost respins dosarul fara vreo explicatie. Nu a cersit niciodata, iar acum are intretinerea platita la zi, pentru ca nu vrea sa aiba datorii nici daca ar fi sa moara de foame: "Toti cei care m-au ajutat, cu haine pentru copii, cu mancare, au facut-o pentru ca au vrut, pe mine n-o sa ma vedeti vreodata la cersit", spune Petru.
Trimis departe de propriii parinti, mai crede inca in minuni
Pentru ca nu are maini, i-a fost foarte greu sa razbeasca in viata. Alungat si umilit, el a reusit totusi sa treaca peste rautatea oamenilor: "Eu tac din gura si plec mai departe, nu ma cert cu nimeni", spune el. Isi cunoaste parintii, dar mai mult de "buna ziua" nu si-au spus niciodata. Desi s-a nascut in Gura Humorului, Petru a ratacit prin orfelinatele din Falticeni, Suceava si Cluj. El sustine ca parintii lui n-au vrut sa mai stie de el si l-au trimis special departe de ei: "Cand un parinte vrea sa scape de tine, te da cat mai departe". Pentru el, este un subiect foarte dureros: parintii lui sunt instariti, au o viata normala, iar sora lui a terminat Medicina si este acum medic rezident. N-a primit niciodata nici un ajutor de la ei, spune el. Incearca, in schimb, sa aiba si el o viata normala. Pavel, baiatul cel mare, e in clasa I si il mai ajuta sa isi traga fermoarul la geaca sau sa isi indese caciula in geanta. In rest, se poate imbraca singur, cu gura si singurul deget pe care il are, crescut direct din antebratul stang. Din 1990 are un apartament cu 3 camere in Titan, de la primarie. Un timp, a cantat in corul Bisericii Antim. Este la curent cu tot ce se petrece in tara: are un televizor, la care urmareste mereu dezbaterile politice. Crede in minuni: "Maica Domnului si Sf. Niculae m-au ajutat mereu, am sa razbesc si de data asta", spune el. Cei care il pot ajuta sunt rugati sa ia legatura cu Petru Morosan la numarul de telefon 6433178. Adresa lui este: Str. Aleea Barajul Rovinari nr.14, bl. M7A, sc. B, etaj 8, apt. 69, sector 3.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite