La 13 aprilie este zi de Praznic ortodox: Izvorul Tămăduirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul acestui praznic provine dintr-o tămăduire care s-a petrecut în jurul anului 712. Cu puţin timp înainte de urcarea sa pe tron, Împăratul Leon cel Mare s-a plimbat într-o pădure,

Istoricul acestui praznic provine dintr-o tămăduire care s-a petrecut în jurul anului 712. Cu puţin timp înainte de urcarea sa pe tron, Împăratul Leon cel Mare s-a plimbat într-o pădure, în apropierea Constantinopolului. Atunci a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să-l conducă în cetate şi i-a mărturisit că este foarte însetat. Descumpănit, tânărul nobil a încercat să găsească o sursă de apă pentru a-i potoli setea bătrânului. În aceste momente a început... miracolul. Glasul Maicii Domnului l-a îndrumat pe nobil spre locul unde exista un izvor, în mijlocul pădurii. Şi profeţia s-a împlinit. După ce orbul şi-a potolit setea, acelaşi glas l-a îndemnat pe tânărul nobil să-i stropească ochii bătrânului nevăzător. O altă minune s-a împlinit! Orbul şi-a recăpătat vederea. Când nobilul Leon a fost proclamat împărat, pentru a preaslăvi acele minuni dumnezeieşti, a înălţat o biserică. Mai târziu, urmaşul său, Împăratul Iustinian, după ce s-a vindecat de o boală incurabilă, cu apa aceluiaşi izvor, în semn de mare pioşenie, a construit şi el o impresionantă biserică.

În ziua acestui praznic, în lăcaşurile ortodoxe ce poartă hramul "Izvorul Tămăduirii" se oficiază slujbe speciale de sfinţire a apei. * În Capitală, credincioşii care doresc să asiste la astfel de slujbe pot veni la Biserica "Izvorul Tămăduirii", Mavrogheni (str. Monetăriei nr. 4, sectorul 1). În ţară se fac slujbe speciale la Mănăstirea Maglavit (situată la circa 16 km de Calafat). * Mânăstirea Râmeţ (comuna Râmeţ, judeţul Alba); * Mănăstirea Nămăieşti (comuna Valea Pravăţ, judeţul Argeş).

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite