De anul viitor, camere speciale pentru fumători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevederile ordonanţelor antifumat stabilite de Ministerul Sănătăţii şi firmele de tutun intră azi în discuţia guvernului Deşi avem legi care reglementează fumatul în spaţiile

Prevederile ordonanţelor antifumat stabilite de Ministerul Sănătăţii şi firmele de tutun intră azi în discuţia guvernului

Deşi avem legi care reglementează fumatul în spaţiile publice, puţini sunt proprietarii de baruri şi cafenele dispuşi să le respecte. Cei mai mulţi închid ochii, pentru ca afacerile să nu aibă de suferit. Ieri, Ministerul Sănătăţii a discutat cu reprezentanţii companiilor din industria tutunului un proiect de ordonanţă antifumat.

În cafeneaua Coffee Grind din Pasajul Universităţii se fumează în draci. Zici că eşti într-o perdea de ceaţă. Atunci când reuşeşti să te obişnuieşti cu fumul gros, observi că lângă bar, în partea stângă, patronul a amenajat un fel de cuşcă. Şi-n ea, o masă cu trei scaune. Şi pe masă, o plăcuţă: "Masă nefumători". Un soi de acvariu în care, oricât ai ţine zona sub observaţie, nu îndrăzneşte nimeni să intre. Nu de alta, dar de-abia au loc masa şi scaunele.

Ceva mai departe, la BCR Turabo Cafe din Piaţa Romană, lucrurile stau exact la fel: mese numeroase pentru fumători şi o singură masă, cu patru fotolii, pentru nefumători, înghesuită tot între patru pereţi de sticlă. "Cuşca" se intitulează pompos: "Spaţiu delimitat pentru nefumători". Un domn îmi urmăreşte privirea: "Eu sunt nefumător, dar nu intru acolo. Serios, sufăr de claustrofobie. Prefer să stau unde se fumează şi să miros a fum toată ziua".

În Carrefour Orhideea, din şapte restaurante şi cafenele, în patru se poate fuma. La Azzurro, cele două zone erau delimitate printr-o perdea de lumini, iar la City Grill şi la Airborne Cafe nu există niciun fel de oprelişti pentru fum.

Ieri, oficiali ai Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit cu reprezentanţi ai producătorilor de ţigări pentru a discuta despre un nou proiect de ordonanţă antifumat. O altă lege, adică, mai strictă.

Regula strictă şi mentalitatea românească

Prezent la discuţii, prof. Codruţ Sarafoleanu, medic la Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti, a precizat că noile reguli stricte pe care ministerul vrea să le impună nu vor aduce rezultatele scontate. "Avem o mentalitate românească.

Prin structura noastră, în momentul în care există nişte ordine stricte, psihologic, se creează dorinţa de eludare a lor", a spus medicul. La rândul lor, companiile producătoare de ţigări şi cele cu afaceri conexe industriei tutunului s-au plâns că intrarea în vigoare a interdicţiilor privind publicitatea acestor produse începând cu 1 iulie 2008 va avea un impact negativ asupra afacerilor lor, întrucât contractele semnate au valabilitate până la sfârşitul anului. Ei au cerut şi au şi obţinut o amânare a acestui termen pentru 1 ianuarie 2009.

Tot pentru 2009 a fost amânată şi obligativitatea amenajării camerelor speciale pentru fumători. Proprietarii de baruri au arătat că amenajarea îi costă foarte mult. În urma discuţiilor, ministrul a fost de acord cu modificarea prevederilor în cazul unităţilor cu mai puţin de 100 de locuri, în sensul că proprietarul poate opta ca spaţiul să fie destinat exclusiv fumătorilor sau să nu se fumeze deloc. Propunerile de modificări vor intra în discuţia guvernului la şedinţa de astăzi.

Businessul va fi afectat pe termen scurt

Specialiştii din turism sunt de părere că înăsprirea de către Executiv a condiţiilor privind fumatul public va avea efecte la nivel economic asupra mediului de afaceri doar pe termen scurt şi nu pe unul îndelungat. "Este normal ca pentru clienţii dependenţi de fumat să conteze în ce restaurant sau discotecă pot să fumeze în spaţii special amenajate, şi nu în afara acestora. Şi în Occident au fost proteste pe această temă, dar până la urmă nu cu prea multă rezonanţă.

Poate efectele la nivel economic pentru mediul de afaceri din domeniul alimentaţiei publice se vor înregistra pe termen scurt, când pot apărea chiar şi migraţii ale clientelei între restaurante sau cluburi în funcţie de amenajarea acestor spaţii. În schimb, pe termen lung, veniturile celor care au businessuri în domeniu nu vor fi afectate, toate aceste restricţii urmând a fi asimilate ca normalitate", susţine Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite