2004 - anul cadourilor electorale pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inca de la jumatatea mandatului, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a raspuns transant criticilor privind modul in care aloca banii publici: "Bugetul e un instrument financiar al partidului de

Inca de la jumatatea mandatului, ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a raspuns transant criticilor privind modul in care aloca banii publici: "Bugetul e un instrument financiar al partidului de guvernamant". De atunci, in afara proceselor firesti de recorelare a pensiilor sau in afara aspectelor legate de protectia sociala a disponibilizatilor din concedierile colective, an de an Guvernul a alocat sume de bani importante pentru masuri cu un caracter vadit electoral. 50.000 de lei in plus la alocatia pentru copii Alocatia complementara pentru familiile cu copii si cu venit net pe membru de familie de pana la 1,5 milioane de lei a fost primul "cadou" electoral din acest an. Parintii cu un copil primesc 300.000 de lei lunar, cei cu doi - 350.000 de lei, familiile cu trei copii primesc 400.000 de lei, iar cele cu patru sau mai multi copii - 450.000 de lei. Insa, pentru a primi "cadoul", parintii sunt obligati sa scoata inainte din buzunar cateva sute de mii de lei, cat costa toata hartogaraia care trebuie depusa pe la autoritati. In februarie s-a lansat programul "trei medicamente gratuite". Astfel, peste 2 milioane de pensionari cu venituri sub 1,4 milioane de lei aveau dreptul lunar la o reteta gratuita cu maximum 3 medicamente romanesti. Majoritatea beneficiarilor acestui program erau pensionarii de la sate, pe care i-ar fi costat mai mult drumul pana la farmaciile din oras. La inceputul programului, CNAS nici macar nu identificase sursele de finantare in buget. Suma aproximativa alocata: peste 25 de milioane de euro anual. Acum, in apropierea alegerilor, batranilor cu pensii sub 6 milioane de lei Nastase le-a dat dezlegare la medicamente compensate cu 90 la suta, la ultima rectificare de buget alocandu-se pentru asta 2.200 miliarde de lei. In primavara Guvernul anunta ca este dispus sa cheltuiasca 5 milioane de euro pentru a ajuta 900.000 de familii sarace cu... 5 euro anual, subventie de telefon. Asta ar fi insemnat mai putin de 20.000 de lei lunar pentru un minut si jumatate de convorbire locala. Prin lege, insa, banii ar fi trebuit sa fie folositi pentru telefonizarea unor localitati. Recent, Ministerul Comunicatiilor anunta ca "substantialul" ajutor nu poate ajunge la oameni decat la sfarsitul lui noiembrie. Coincidenta: chiar in apropierea alegerilor. Cele 5 milioane de euro provin din contributiile operatorilor de telefonie cu cifra de afaceri minimum 3 milioane de euro. Pana in iunie nu se stransese nici un leu.
Tichete de carte pentru elevi si studenti
O alta initiativa cu iz electoral: tichete de carte pentru elevi, studenti, cei cu venit lunar mai mic decat salariul minim pe economie, pentru nevazatori si surdomuti. Cu tichetele nu se poate cumpara din orice librarie si nu orice fel de carte. Valoarea "cadoului" (110.000 de lei tichetul pe an) de-abia ajunge sa cumperi o carte. Pentru 2004 suma alocata acestui proiect este de 3 miliarde de lei, bani proveniti de la Loteria Nationala. La o luna dupa, Guvernul da curs altei masuri cu iz electoral: cresterea alocatiei zilnice de hrana in institutiile publice de asistenta sociala. Astfel, alocatia pentru batranii din aceste institutii creste pana la 66.430 de lei de persoana, pentru persoanele cu handicap - pana la 65.223 de lei, iar in institutiile de invatamant special- pana la 54.370 de lei pe persoana.
Mai multe cornuri, mai mult lapte
In raportul prezentat de catre premier in cadrul intalnirii cu prefectii, un capitol distinct il constituie masurile luate de Guvern pentru Educatie. Pentru cei 3.725.000 de tineri, care vor incepe cursurile la 15 septembrie, Guvernul afirma ca a asigurat toate conditiile desfasurarii procesului didactic. Pentru cele 13.387. 180 de manuale gratuite distribuite elevilor in noul an scolar, efortul financiar s-a ridicat la aproximativ 403 miliarde lei. Din pacate, in acest moment, manualele (atat retiparirile, cat si manualele noi) nu se afla in depozitele de carte scolara si, cu atat mai putin, in cancelariile scolilor. Din datele oferite chiar de MEC, la data de 1 septembrie au fost livrate integral doar 2.995.080 de manuale. Restul, spune ministerul, va ajunge pana la 15 septembrie. O alta masura speciala luata de Guvern este programul "Cornul si laptele". De acesta au beneficiat anul trecut 1,5 milioane elevi (cu costuri totale de 42,7 milioane dolari). In anul scolar care incepe saptamana viitoare, vor primi corn si lapte tot 1,5 milioane elevi si prescolari, cu un efort financiar de 63,1 milioane dolari, diferenta de suma provenind de la marirea alocatiei zilnice de la 7.000 de lei la 9.000 de lei.
Rechizite si calculatoare pentru elevii sarmani
Ca masura de protectie sociala si de asigurare a accesului la educatie, Guvernul a instituit programul rechizitelor scolare gratuite pentru elevii care provin din familii cu venituri modeste. Constant, in fiecare din cei trei ani de la instituirea lui, au beneficiat de rechizite aproximativ 1 milion de elevi, pentru acest an scolar fiind prevazut a se realiza pachetele "Guvernul Romaniei" pentru 971.250 de elevi, cu un efort financiar de 194,8 milioane de lei. Desi s-a instituit inca din primavara, programul de sustinere financiara pentru achizitionarea de calculatoare de catre elevi nu are inca aplicabilitate, deoarece normele metodologice nu sunt finalizate. Guvernul promite insa ca, de la 1 octombrie, va acorda un ajutor financiar de 200 de euro pentru achizitionarea unui calculator elevilor si studentilor proveniti din familii cu venituri lunare brute mai mici de 1,5 milioane lei pe membru de familie. Pentru aceasta actiune, ce se va derula prin intermediul scolilor si universitatilor, sunt alocate aproximativ 200 miliarde lei, in conditiile in care Guvernul crede ca vor beneficia de ajutor 25.000 de elevi si studenti. In seria promisiunilor se inscrie si sustinerea financiara acordata studentilor saraci, care nu au loc de cazare in camine, ca si nou-instituitul program "Bani pentru liceu". Primul program se va concretiza intr-o hotarare de guvern: prin intermediul universitatilor, studentii de pana la 29 de ani, din familiile in care venitul brut pe membru este sub 1,5 milioane lei lunar si care indeplinesc conditiile de performanta academica, vor primi contravaloarea subventiei de camin (in cuantum de aproximativ 700.000 de lei), pentru a-si gasi gazda in localitatea unde studiaza. Inca nu s-a precizat daca de aceasta masura vor beneficia si studentii invatamantului particular acreditat, invatamant pe care, prin lege, statul se obliga sa-l sprijine financiar.
"Bani de liceu"
"Banii de liceu" se vor acorda elevilor saraci din clasele a IX-a si a X-a, pentru a-i ajuta sa-si continue studiile obligatorii. De la 1 octombrie, toti elevii care provin din familii cu venit lunar net sub 1,5 milioane pe membru de familie, indiferent ca urmeaza scoala de arte si meserii sau liceul, vor primi 1,8 milioane lei/lunar. In acest moment, pentru ultimele trei masuri de suport social nu exista reglementari clare de aplicabilitate, cu atat mai putin reglementari legate de sursele din care vor proveni fondurile banesti, intrucat in bugetul MEC ele nu exista. Pana una-alta, elevii indreptatiti nu si-au primit nici bursele sociale, asa mici cum sunt ele (fiecare autoritate locala a fixat un anumit cuantum, cel mai mic fiind in anul scolar trecut de 60.000 de lei, iar cel mai mare de 200.000 de lei). Nici autobuzele promise pentru scolile comasate nu s-au prea aratat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite