Peste 5.000 de angajaţi ai uzinei Dacia au protestat la Mioveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de oameni au participat astăzi la mitingul organizat de Sindicatul Automobile Dacia, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din oraş, transmite NewsIn.

Mitingul s-a terminat în jurul orei 13.00, urmând ca liderii sindicali să aibă, la Primăria Mioveni, la ora 14.00, o întâlnire cu autorităţile locale. La întâlnire au fost invitaţi şi membri ai Guvernului şi parlamentari.

"Primul lucru pe care mi-l doresc este să protejez salariaţii şi sper ca mitingul de marţi să aibă un  ecou. Vă asigur că vor urma şi alte mişcări sindicale şi sper ca după întâlnirea de azi de la Primărie să găsim soluţii împreună să depăşim ciza", a declarat liderul Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu.

La mitingul de la Mioveni au participat, pe lângă angajaţii Dacia, şi alţi sindicalişti afiliaţi la Blocului Naţional Sindical (BNS). Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat că la protestul de la Mioveni au fost prezenţi sindicalişti de la Romaero Bucureşti, din domeniul energiei, transporturi şi construcţii. În plus, la protest au participat şi sindicalişti ai principalilor furnizori ai Dacia.

Mitingul a fost deschis de un lider de grupă sindicală de la secţia Caroserie, Marcel Voicu, care le-a citit oamenilor Sorcova sindicală: "Voi ce-n Parlament dormiţi/ Vremea e să vă treziţi/ Taxă mare să votaţi/ Dacia să protejaţi".

Protestatarii au strigat, printre altele, "Protejând Loganul ne câştigăm banul", "Noi v-am votat, voi ne-aţi uitat", "Jos mafia", "Azi la Mioveni, mâine în Cotroceni".

Liderii Sindicatului Automobile Dacia au vorbit de la tribună şi le-au spus oamenilor că trebuie să iasă în stradă pentru a salva uzina şi că acum este momentul în care trebuie să fie responsabili. "Este în joc soarta oraşului Mioveni, a familiilor noastre. Au mizat pe sărăcia noastră. Cumpărând chibrituri româneşti, salvăm locuri de muncă româneşti. Cumpărând Loganuri, salvăm alte locuri de muncă româneşti. Ne-au sufocat produsele străine", a afirmat viceliderul SAD Ion Iordache.

Preşedintele SAD, Nicolae Pavelescu, a anunţat că angajaţii de la furnizorul Leoni Mioveni au fost anunţaţi ieri de conducerea fabricii, că, dacă nu vor fi găsite repede soluţii pentru ieşirea din criză, cei 230 de muncitori vor intra fi disponibilizaţi.

La miting a vorbit şi liderul sindical de la uzina Ford din Craiova, Ovidiu Cioroianu, anunţând că sindicaliştii craioveni susţin protestul colegilor de la Dacia.

În timpul mitingului nu s-au înregistrat incidente, protestatarii fiind supravegheaţi de numeroase forţe de ordine.

Ieri, aproximativ 11.000 de salariaţi, dintr-un total de aproape 14.000, s-au întors la serviciu după o vacanţă forţată de o lună, însă au fost anunţaţi de către conducerea societăţii că vor lucra doar două săptămâni, după care producţia va fi suspendată pentru încă două săptămâni, în intervalul 26 ianuarie - 8 februarie.

Decizia de a sista din nou producţia a fost luată ca urmare a scăderii pieţelor auto, în special a celei din România, iar angajaţii care intră în şomaj tehnic primesc 85% din salariul brut, a anunţat, luni, producătorul de automobile.





Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite