Cum alegem geamul de tip termopan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înlocuirea tâmplăriei din lemn cu una de tip termopan este dificilă în lipsa unui consilier de specialitate. Nevoia de confort termic pentru zilele de iarnă sau de vară i-a determinat pe

Înlocuirea tâmplăriei din lemn cu una de tip termopan este dificilă în lipsa unui consilier de specialitate.

Nevoia de confort termic pentru zilele de iarnă sau de vară i-a determinat pe mulţi români să-şi monteze geamuri tip termopan şi aparate de aer condiţionat. Mulţi au făcut-o în lipsa unui specialist, după modelul "ieftin şi bun". Specialiştii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) avertizează însă că aparentul câştig se poate transforma rapid într-o pierdere pe termen lung.

Puzderia de magazine care comercializează tâmplărie cu geam termopan face ca alegerea celui mai potrivit produs să fie dificilă mai ales dacă pornim la cumpărături bazându-ne pe propriile cunoştinţe în materie. Acceptarea preţului ca unic criteriu de selecţie se poate transforma dintr-un câştig pe termen scurt într-o pierdere de durată, avertizează specialiştii.

"De exemplu, un profil cu cinci camere clasa A izolează mai bine decât unul cu trei camere clasa A, dar şi preţul este mai mare", ne-a spus Marian Cruţescu, directorul unei firme de specialitate şi preşedintelele federaţiilor patronale din domeniu.

Peste 70 la sută din probleme, din cauza montajului

În cazul profilelor PVC nu trebuie trecut cu vederea faptul că armătura metalică trebuie să fie prezentă pe tot perimetrul ferestrei (fapt care se poate verifica cu ajutorul unui magnet), să fie zincată, altfel există riscul să oxideze şi să iasă rugina pe profil. Grosimea trebuie să fie şi ea una corespunzătoare, de circa 1,5 mm.

Pentru o izolare fonică mai bună ar trebui să optaţi pentru un pachet de geam cu grosimi diferite, de exemplu o foaie de 6 mm şi alta de 4 mm. Toate aceste detalii trebuie specificate într-un contract semnat şi cuprinzând data de montaj, suma contractului, tipul şi structura tâmplăriei. În cazul în care acesta nu există sau este ambiguu, mai bine renunţaţi la achiziţie.

Peste 70% din problemele întâlnite la geamurile termopan sunt din cauza montării proaste. Marian Cruţescu atrage atenţia că pentru un montaj adecvat este necesar să existe un glaf exterior din aluminiu. "Dar puţine locuinţe au această facilitate.

Dacă nu se ţine cont de piesa respectivă de tâmplărie metalică, pot apărea probleme în timp. De aceea, chiar dacă execuţia a fost făcută corespunzător, montajul defectuos va compromite rezultatele. Ferestrele trebuie montate cu o aliniere conformă cu jumătatea interioară a glafului, pentru ca riscul de condens să fie diminuat, şi fixate foarte bine în perete - pentru a fi cât mai rigide", atrage atenţia Marian Cruţescu.

La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului s-au primit de la începutul acestui an, doar în Bucureşti, 230 de reclamaţii pentru defecţiunile apărute la tâmplăria geamurilor termopan, cele mai multe legate de nerespectarea regulilor de montare a acestora.

"Avem un caz în care clientului i-au fost, pur şi simplu, montate geamurile invers", ne-a spus Eugen Dobrescu, directorul Direcţiei de Supraveghere şi Consiliere Servicii şi Produse din cadrul ANPC. El a adăugat că persoanele care doresc să achiziţioneze astfel de produse pot apela la consilierea specialiştilor din cadrul ANPC.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite