Cum se acordă pensia pentru soţul supravieţuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, peste 300.000 de pensionari au depus cereri pentru acordarea indemnizaţiei Pensionarii care vor să beneficieze de ajutorul pentru soţul supravieţuitor trebuie să

De la începutul anului, peste 300.000 de pensionari au depus cereri pentru acordarea indemnizaţiei

Pensionarii care vor să beneficieze de ajutorul pentru soţul supravieţuitor trebuie să depună o cerere la casa de pensii de care aparţin, urmând ca dreptul să li se stabilească în termen de o lună de la depunere. Plata indemnizaţiei se va face începând din prima zi a lunii următoare.

Ajutorul pentru soţul supravieţuitor se acordă pensionarilor din sistemul de asigurări sociale şi celor din agricultură ale căror pensii nu depăşesc 364 şi, respectiv, 140 lei pe lună. Pot beneficia de indemnizaţie şi vârstnicii care cumulează cele două tipuri de pensie, sumă care trebuie, de asemenea, să fie mai mică de 364 de lei.

În cazul beneficiarilor de pensie de serviciu, ajutorul nu se acordă. Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), Mariana Câmpeanu, de la începutul anului, peste 300.000 de pensionari au depus cereri pentru acordarea ajutorului pentru soţul supravieţuitor. Dintre aceştia peste 250.000 au intrat în posesia indemnizaţiei.

Ajutor de maximum 113 lei şi minimum 57 lei

Suma maximă care se poate acorda este de 113 lei pe lună pentru pensionari din sistemul public şi de 44 de lei pentru pensionarii agricultori, cu condiţia ca durata căsătoriei să fi fost de cel puţin zece ani. În cazul în care cei doi au fost căsătoriţi mai puţin de zece ani, cuantumul ajutorului scade proporţional.

Astfel, în cazul pensionarilor din sistemul de asigurări sociale, valoarea ajutorului este de 102 lei pentru o căsătorie de nouă ani, de 91 lei pentru una de opt ani şi de 80 lei pentru o căsătorie de până la şapte ani. În cazul unei căsătorii de şase ani, indemnizaţia este de 68 lei, iar pentru un mariaj de cinci ani, ajutorul este de 57 lei.

Agricultorii primesc 22 lei pentru cinci ani de căsnicie

Pentru pensionarii agricultori care au fost căsătoriţi nouă ani ajutorul este de 40 lei, pentru o căsătorie de opt ani, valoarea indemnizaţiei este de 36 lei, iar pentru şapte ani de căsnicie, soţul supravieţuitor primeşte un ajutor de 31 lei. Valoarea ajutorului pentru o căsnicie de şase ani este de 27 lei şi de 22 lei pentru un mariaj de cinci ani.

Legea privind acordarea unui ajutor soţului supravieţuitor a fost adoptată în 2004, dar indemnizaţia nu s-a acordat până anul acesta, din lipsă de fonduri la buget.

Documente necesare pentru depunerea dosarului:

cerere de acordare a ajutorului lunar
copie după actul de identitate
copie după certificatul de naştere al soţului supravieţuitor
copie după certificatul de căsătorie
copie după certificatul de deces al soţului
copii după deciziile de pensie ale celor doi soţi
declaraţie pe propria răspundere că soţul supravieţuitor nu s-a recăsătorit după decesul partenerului

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite