"Cum se acorda ajutoarele de incalzire"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul Adevarul a organizat dezbaterea cu tema "Ajutoarele de incalzire pentru energia termica si gaze naturale - modalitati de acordare". Discutiile au vizat modul in care vor fi acordate subventiile

Ziarul Adevarul a organizat dezbaterea cu tema "Ajutoarele de incalzire pentru energia termica si gaze naturale - modalitati de acordare". Discutiile au vizat modul in care vor fi acordate subventiile pentru caldura in aceasta iarna, posibile sanctiuni in cazul declaratiilor false si stadiul derularii acestui program. Oficiali din Ministerul Muncii, Finantelor si Imprimeria Nationala au explicat care sunt principalele noutati in acordarea acestui ajutor. Dumitru Calinoiu, directorul general al Directiei Generale de Politici din Ministerul Muncii: Vrem sa facem cunoscut unul dintre principalele programe ale Ministerului Muncii, cel de acordare a ajutoarelor pentru caldura, reglementat de Ordonanta Guvernului 55/2004. Pentru prima data, programul de ajutoare pentru caldura nu a mai surprins pe nimeni pentru ca actul a aparut inca din vara si am avut timp sa facem pregatirile necesare. Prima noutate adusa de ordonanta este faptul ca a stabilit un singur responsabil din partea Guvernului: Ministerul Muncii. Asta pentru ca anii anteriori am avut multe cazuri de aplicare incorecta a acestui program, inregistrandu-se foarte multe fraude si incercari de frauda.
Adevarul: Va rugam sa ne dati exemple de frauda.
D.C: De pilda, in judetul Botosani, Politia a anchetat persoane care au declarat un venit mai mic decat aveau in realitate. Altii n-au declarat si veniturile membrilor din familie care lucrau in strainatate. Am aflat toate acestea pur si simplu de la vecinii care i-au turnat. Au fost si cazuri cand Curtea de Conturi a verificat documentele de la administratia locala si a constatat ca primarii au emis decizii neconforme cu realitatea. Anul acesta, directiile de dialog din Ministerul Muncii incearca sa verifice incrucisat toate datele din declaratiile trimise.
Mihai Rapi, directorul Directiei pentru Dialog - Bucuresti, Ministerul Muncii: Spre exemplu, anul trecut, numai intr-un singur sector al Capitalei am primit 600 de reclamatii din partea vecinilor, cum ca solicitantii ajutorului de caldura aveau venituri mai mari decat cele declarate. Anul acesta vrem sa facem anchete sociale prin sondaj: dintr-un numar de cereri primite alegem la intamplare cateva si trimitem o echipa sa verifice daca oamenii si-au declarat corect veniturile. Va fi destul de greu fiindca in Bucuresti avem doar 55 de angajati pe problema asta si 130.000 de solicitanti. Munca ne va fi ingreunata si de faptul ca multi dintre cei care primesc ajutor de caldura lucreaza la negru.
Adevarul: Care sunt sanctiunile pentru fals in declaratia pe propria raspundere?
M.R.: Inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda intre 10 si 100 de milioane de lei. Pentru a nu fi pedepsiti de lege, solicitantii trebuie sa fie cat se poate de corecti atat in ceea ce priveste numarul membrilor familiei, cat si in privinta veniturilor. Daca cererea e completata gresit in mod voit ii dam in judecata pe cei la care gasim nereguli. Pe viitor vom face controale si pe baza datelor de la casele de pensii si administratiile financiare. Daca veniturile unui beneficiar cresc peste limita admisa pentru a primi ajutor de caldura, el este obligat sa anunte in maximum 5 zile. Din fericire, anul trecut am avut si cazuri in care oamenii au venit la noi si au returnat bonurile fiindca le-au crescut veniturile.
Adevarul: Cu cat s-a marit numarul de beneficiari prin noua ordonanta?
D.C.: Fata de anul trecut, cand au beneficiat de subventie la caldura circa un milion de persoane, de data aceasta vor fi cu cateva sute de mii mai multi. Deja pana acum cifra de anul trecut a fost depasita cu cateva zeci de mii. Acest lucru a fost posibil datorita cresterii nivelului transelor de venit pe membru de familie de la 2,460 milioane de lei la 2,8 milioane de lei. Cele mai importante lucruri pentru beneficiari sunt introducerea bonurilor valorice si cresterea cuantumului de ajutor pentru caldura. Deocamdata am impartit bonuri pentru 750.000 de familii, cate un bon pentru fiecare luna din perioada noiembrie 2004 - martie 2005. Suma alocata pentru acest program, pentru 2004- 2005, este de 3.500 miliarde de lei.
Adevarul: Care este situatia in momentul de fata?
M.R: Tichetele pentru caldura au sosit cu intarziere din cauza solicitantilor care nu au completat corect cererile. De plida, din 130.000 de cereri, cate am primit in Capitala, am apreciat ca vor fi gresit completate nu mai mult de 4 mii. Am avut surpriza sa primim 25.000 de cereri eronate. Asta fiindca lucram cu o anumita categorie de oameni care au un nivel de pregatire mai mare sau mai mic. Vazand cat de multe formulare erau gresite am inceput sa ne intrebam ce sa facem. Singura solutie a fost sa-i chemam pe oameni la directiile de dialog si sa completeze sub ochii nostri. Intr-o singura saptamana am reusit sa rezolvam 13.000 de cereri. Nu puteam sa trecem, pur si simplu, peste ele si nici nu puteam sa bagam noi pixul in ele fiindca toate sunt incluse intr-un program care arata: "cerere incompleta" sau "nu poate fi validata". Solicitantii carora le-au fost corectate cererile isi primesc drepturile incepand cu data inscrisa pe prima cerere. Mi-a atras atentia greseala unui ins care a bifat de doua ori la punctul gaze naturale. Cand l-am intrebat de ce, mi-a raspuns ca are si soba si aragaz. Altul a intrebat daca cifra 2 cu trimitere la subsolul paginii este ridicare la patrat.
Viorel Botici, directorul Directiei pentru Dialog din judetul Ilfov: In Ilfov, 6 la suta dintre cererile primite de noi nici macar nu au putut fi prelucrate fiindca... nu erau semnate. Altii si-au trecut gresit codul numeric personal. La noi au fost doar 4.000 de cereri, mai putine decat in alte parti fiindca sunt si mai putine blocuri, iar alimentarea centralizata cu gaze de abia acum incepe.
D.C.: La nivel de tara situatia e multumitoare: din toate formularele primite au fost prelucrate informatic circa 900.000. Fac o paranteza sa spun ca 437.729 de familii au solicitat subventie pentru incalzire cu energie termica si 432.073 - pentru gaze naturale. Directiile de munca au emis decizii de acordare si de neacordare pentru 800.000 de solicitari dintre care bonuri s-au dat efectiv pentru 750.000 de familii. Etapele pentru acordarea ajutorului de caldura au fost urmatoarele: directiile de munca au colectat informatiile de la furnizorii de utilitati privind numarul de beneficiari si cel de contracte. Primariile ne-au anuntat cate persoane beneficiaza de venit minim garantat. A doua etapa a fost mai complicata fiindca a trebuit sa facem campanii de informare a populatiei. Apoi oamenii au primit acasa prin posta un plic mare cu formulare si declaratia pe propria raspundere pe care ni le-au trimis inapoi completate. Au urmat, apoi, verificarea dosarelor si acordarea ajutoarelor. Bonuri cu confirmare au primit, in medie, 85 la suta. Lunar, furnizorii de energie electrica si termica emit facturile, iar administratorul defalca sumele pe familii si persoane. Omul plateste direct cu bonul valoric in fiecare luna. Daca suma pe care o are de plata este mai mica decat cea inscrisa pe bon, nu primeste inapoi diferenta. Daca cheltuielile sale sunt mai mari decat valoarea tichetului, persoana trebuie sa scoata din buzunar diferenta. Dupa ce furnizorul centralizeaza bonurile primite, solicita lunar decontarea tichetelor la directiile de munca. Trebuie retinut ca bonurile nu se pot economisi de pe o luna pe alta, in sensul ca un tichet e valabil doar pentru luna inscrisa pe el.
Adevarul: Ar putea aparea o piata neagra a bonurilor valorice?
Dan Docan, director general Imprimeria Nationala: In nici un caz; tichetele sunt ultrasecurizate, cu cerneluri speciale, filigrane, gramaj exact, fibre fluorescente si modele matematice.
Am livrat si directiilor judetene instrumente pentru verificarea autenticitatii bonurilor cu ajutorul carora sa se poata depista eventualele falsuri. Pana acum am tiparit putin peste 7 milioane de tichete, iar Ministerul Muncii a mai comandat inca 54.000 de bucati.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite