Zootehnia romaneasca - reprofilata pe "animale maidaneze"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- interviu cu Stefan Nicolae, presedintele Federatiei Agrostar

- La consiliul federatiei de anul trecut ati promis PSD semnarea unui nou acord in cazul in care rezolva cel putin 80 la suta din solicitarile membrilor dumneavoastra. Sunteti departe de a ajunge la o intelegere, ba chiar pe lista revendicarilor a aparut o noua problema: situatia specialistilor din zootehnie. - Specialistii din cadrul Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie din Zootehnie contesta hotararea de guvern emisa in 2003 privind schimbarea statutului acestei agentii. Conform acestei hotarari, oficiile agentiilor au trecut din subordinea directa a Ministerului Agriculturii in cea a directiilor agricole judetene. Tot ce aveau - dotari, logistica - s-a disipat in ograda comuna a directiilor judetene. Mai rau, nemaiavand personalitate juridica proprie, fondurile solicitate de oficii vin la directiile agricole care "uita" sa le mai atribuie oficiilor. N-au trecut decat cateva luni din 2004 si deja s-au acumulat restante de miliarde de lei. O singura doza de material seminal costa 70.000 de lei, iar pentru o functionare normala a unui oficiu trebuie sa existe in stoc cel putin 6.000 de astfel de doze. Daca inmultim aceste cifre cu numarul oficiilor existente in tara, 41, ajungem la miliarde de lei.
- Insamantarea artificiala se face gratuit?
- Controlul oficial al performantelor zootehnice (COP) se face gratuit. Dozele se pun, de asemenea, la dispozitia fermierilor gratuit. Insamantarea costa insa intre 100.000 si 150.000 de lei. Taxele sunt percepute de operatorii de insamantari pentru fiecare animal. Problema este ca, datorita scaderii numarului de specialisti din cadrul oficiilor de reproductie, numarul animalelor luate in evidenta a scazut dramatic, iar problemele financiare din ultimul timp agraveaza situatia.
- Se poate ajunge la o degenerare a raselor?
- Bineinteles, si vom avea cu totii de pierdut. O vaca de rasa da in jur de 25-30 de litri de lapte pe zi, in timp ce una conceputa la voia intamplarii cu greu ajunge la 7 litri pe zi.
Pana in 1989, in reteaua nationala au lucrat peste 10.000 de specialisti, procentul de insamantari artificiale depasind 85 la suta din efectivele cuprinse in reproductie, indiferent de structura de proprietate. Efectivele cuprinse in COP reprezentau peste 15 la suta din efectivul matca al Romaniei. Dupa 1989, schimbarea structurii de proprietate a facut ca efectivele de animale sa scada dramatic. Evident, a scazut si numarul animalelor insamantate si luate in COP. Odata cu privatizarea manoperei de insamantari artificiale, numarul acestora a scazut din nou, mai ales ca Ministerul Agriculturii nu si-a respectat promisiunea de a acorda subventii pentru vitei. In anul 2003, in reteaua de ameliorari a ramas doar 10 la suta din personalul care lucra inainte de 1997, iar numarul de animale cuprinse in COP a ajuns la 5 la suta din efectivul matca.
La ora actuala, crescatorii nu sunt interesati de COP deoarece pretul laptelui este foarte scazut, subventia la lapte nu a fost indexata cu inflatia si nu se fac diferente intre laptele provenit de la vaci insamantate si restul animalelor. Foarte putini sunt cei care se ocupa de colectarea si desfacerea productiei de lapte si carne in interesul producatorilor, toata lumea dorind sa se imbogateasca pe seama lor. In peste 17 la suta din localitatile Romaniei nu exista operator insamantator si nici tauri autorizati. Reproductia a fost lasata la voia intamplarii, consiliile locale neimplicandu-se, in ciuda interventiilor repetate facute de specialistii Agentiei Nationale de Ameliorare si Reproductie din Zootehnie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite